Ajax ontsnapt dankzij invallers aan verlies tegen FC Twente

FC Twente heeft een zege op Ajax uit handen laten glippen. De Amsterdammers knokten zich terug van een achterstand van twee goals: 2-2.

Gesteund door een foutloze competitiestart reisde Ajax vol vertrouwen af naar Enschede. Twente kwam immers dramatisch uit de startblokken en pakte slechts een schamel puntje in de eerste vier competitieduels. Voor de interlandperiode werd vanwege dit slechte begin trainer Alfred Schreuder ontslagen. Zijn opvolger René Hake drukte direct zijn stempel door de flaterende doelman Nick Marsman te vervangen door de debuterende Joël Drommel (18).

Voor Ajax-sluitpost Jasper Cillessen lonkte eveneens een mijlpaal, want als hij net als in de vorige zes officiële wedstrijden geen treffers zou incasseren, zou hij een clubrecord evenaren. Die droom ging echter al in de twintigste minuut in rook op, toen de Ajax-defensie verrast werd door een ingestudeerde, lage hoekschop van Hakim Ziyech. De bal kwam namelijk voor de voeten van Felipe Gutiérrez, die simpel de 1-0 binnenschoot.

Zo kreeg Ajax ondanks een aardige start te maken met de eerste tegenslag in dit prille Eredivisie-seizoen. De Amsterdammers leken daardoor in het restant van de eerste helft de weg kwijt en direct naar de hervatting kreeg de ploeg van trainer Frank de Boer een nieuwe tegenvaller te verwerken. Opnieuw sloeg Twente toe via een cornervariant. Dit keer werd de hoekschop kort genomen en veroorzaakte Nemanja Gudelj een strafschop door hands te maken. Met een schitterende Panenka pakte Ziyech het cadeautje van Gudelj uit: 2-0.

Met Viktor Fischer als vervanger van Arek Milik in de punt van de aanval richtte Ajax zich op in het laatste half uur. Riechedly Bazoer leidde in de 65ste minuut met een schitterende pass de aansluitingstreffer van Fischer in. Een kwartier voor tijd legde De Boer een volgende troefkaart op tafel door spits Yaya Sanogo te brengen voor verdediger Nick Viergever, die zwak voor de dag kwam als vervanger van de geblesseerde Mitchell Dijks.

De Franse Arsenal-huurling eiste direct een hoofdrol op toen de onstuimige Drommel hem vloerde in het strafschopgebied. Scheidsrechter Pol van Boekel kon niets anders dan naar de stip te wijzen. Gudelj wist wel raak met het buitenkansje en schoot de 2-2 binnen.

Door deze remise is Ajax ook na dit weekeinde nog koploper in de Eredivisie, met dertien punten uit vijf duels. Twente blijft zestiende staan. Extra tegenvaller voor de Tukkers was dat Renato Tapia halverwege de eerste helft geblesseerd van het veld moest.