Ajax ontsnapt dankzij invaller Sigthórsson

Ajax heeft puntenverlies in de slotfase voorkomen tegen FC Groningen, dat na de onverwachte gelijkmaker meer verdiende in De Arena dan de nipte 2-1 nederlaag.

De achilleshiel van Ajax was de laatste weken de centrumspits. Na de niet overtuigende optredens van Kolbeinn Sigthórsson en Bojan Krkic bood het herstel van Siem de Jong trainer Frank de Boer de gelegenheid terug te grijpen op een beproefd gelegenheidsrecept.

De aanvoerder, hersteld van een bovenbeenblessure, mag dan een middenvelder zijn, hij weet ook wat van hem wordt gevraagd als nummer 9. Maar ook met De Jong in de punt slaagde Ajax er niet in de wedstrijd te beslissen, waar dat op basis van het veldspel wel mogelijk was.

Die gelegenheid had de ploeg van De Boer namelijk wel. Pas in de 26ste minuut betaalde het overwicht van de landskampioen zich uit in een voorsprong, al was de manier waarop aanleiding voor discussie. Bojan ging gemakkelijk naar de grond na de te late actie van Eric Botteghin, die een arm uitstak. Voor scheidsrechter Serdar Gözübüyük was het voldoende voor een penalty.

Lasse Schöne benutte de buitenkans en na de strafschop leek het pleit beslecht. Ajax kreeg genoeg kansen de marge te vergroten tegen FC Groningen, dat werd gespaard door onder meer twee keer een Amsterdamse poging op het aluminium.

De overlevingskansen van de gasten werden vergroot door een fraaie gelijkmaker kort voor rust. Filip Kostic maakte een actie vanaf rechts naar binnen en schoot de bal schitterend met een krullend schot in de verre hoek langs de kansloze doelman Kenneth Vermeer.

De onverwachte gelijkmaker gaf FC Groningen na rust moed en werkte schijnbaar verlammend op het Amsterdamse spel. Ajax had meer moeite dreigend te worden, terwijl het juist achterin vaker in de problemen kwam. Met name Kostic was gevaarlijk. De gasten kregen meer kansen dan de thuisploeg, waarbij de lat de sterk opererende Vermeer tot twee keer toe de helpende hand bood.

Na het inbrengen van Sigthórsson en Christian Poulsen voor De Jong en Jairo Riedewald kreeg Ajax weer meer grip op de wedstrijd. De IJslandse spits raakte ook kort na zijn entree de paal, maar knikte acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd de bevrijdende 2-1 in, op aangeven van Poulsen.

Met de zege werden twee jubilea opgeluisterd. Het was namelijk de driehonderdste wedstrijd van Ajax in De Arena en het honderdste competitieduel van doelman Kenneth Vermeer in de Amsterdamse hoofdmacht.

Door de zege vergrootte Ajax de voorsprong op nummer twee FC Twente tot vier punten, al hebben de Tukkers nog een inhaalwedstrijd tegoed ten opzichte van de Amsterdammers.