Ajax ontbeert het geluk om AZ te kloppen

De boeiende strijd tussen Ajax en AZ eindigde in een 1-1 remise. De Amsterdammers maakten het meeste aanspraak op de zege, maar de paal voorkwam meer doelpunten voor de ploeg van Marco van Basten. AZ-goalie Joey Didulica moest het veld met een op het eerste oog ernstige hoofdblessure verlaten.

AZ koos ervoor om vanuit een gesloten organisatie Ajax op te vangen en met de lange bal de razendsnelle Jeremain Lens te lanceren. Die opzet slaagde in de 23ste minuut. Een diepe pass van Stijn Schaars bereikte Lens, die Oleguer vervolgens het nakijken gaf. Lens haalde knap uit en tekende voor de voorsprong van de Alkmaarders: 1-0.

Ajax had in de eerste helft een surplus aan balbezit, maar vond geen gaten in de defensie van de ploeg van Louis van Gaal. Luis Suarez claimde een strafschop omdat Ragnar Klavan hem volgens de Ajacied naar beneden had gewerkt. Maar Suarez kreeg geen gehoor bij scheidsrechter Pieter Vink.

Na rust kwam Ajax wat beter in het spel. De ploeg werd daarbij geholpen door de rode kaart voor Stijn Schaars. De aanvoerder van AZ maakte een harde overtreding op Vurnon Anita. In de 65ste minuut kreeg Ajax de ultieme kans op de gelijkmaker, want om onduidelijke reden kreeg de ploeg van Marco van Basten een strafschop.

Luis Suarez dacht Joey Didulica te verschalken met een stiftbal, maar de Kroaat met Australische roots had daarop een adequate reactie. In de rebound knalde Suarez met zijn knie tegen het hoofd van de goalie, die geblesseerd het speelveld moest verlaten. Didulica was eerder voor langere tijd uit de roulatie nadat PSV’er Jason Culina van dichtbij een bal op het hoofd van de keeper had geschoten. Sergio Romero nam, na een onderbreking van een kwartier om Didulica te verzorgen, de plaats onder de lat in. De Argentijnse keeper kon gelijk aan de bak en redde knap op een inzet van Darío Cvitanich. Al was de inzet van de spits –voor een bijna leeg doel- erg matig. In de 87ste minuut kreeg Ajax weer een strafschop na dom hands van Klavan. Suarez nam wederom zijn verantwoordelijk en koos nu voor een harde schuiver onder in de linkerhoek. Romero kon de inzet niet keren: 1-1.

In de blessuretijd, die een kwartier duurde, ging Ajax met veel energie op jacht naar de zege. Thomas Vermaelen en Cvitanich hadden na uitstekende kopballen de pech dat ze de paal raakten en Romero redde knap op een inzet van Suarez. AZ was op zijn beurt gevaarlijk via een snelle counter, maar Lens trof een alerte Vermeer. In de laatste minuut van de verlenging schoot Ismail Aissati na een uitstekende actie op de paal.

Ajax blijft op de derde positie staan. De achterstand op FC Twente bedraagt nog steeds een punt. De Amsterdammers zien PSV tot op vier punten naderen.