Ajax onderuit bij Kopenhagen na dramatische start

Reacties

Ajax heeft het heenduel met FC Kopenhagen in de achtste finale van de Europa League met 2-1 verloren. Dankzij een fraaie treffer van Kasper Dolberg reizen de bezoekers wel met enig perspectief terug naar Amsterdam.

Ajax onderuit bij Kopenhagen na dramatische start

Ajax-trainer Peter Bosz baarde voorafgaand aan de wedstrijd in het Parken Stadion opzien door Hakim Ziyech te passeren. Donny van de Beek kreeg de voorkeur boven de middenvelder, die dit seizoen in 28 officiële duels bij liefst twintig doelpunten direct betrokken was (negen treffers, elf assists). 'Ik neem hem in bescherming', was de toelichting van de 53-jarige oefenmeester.

Met de gewijzigde opstelling (Kenny Tete en Matthijs de Ligt vervingen het geschorste duo Joël Veltman en Davinson Sánchez) begon Ajax dramatisch aan het duel in de Deense hoofdstad. Na slechts 27 seconden ging het namelijk al mis. Rasmus Falk kroop tussen Van de Beek en Sinkgraven door en werd op maat bediend door William Kvist. In volledig vrijstaande positie schoot hij de bal vervolgens overtuigend langs keeper André Onana.

Dolberg
Ajax had een half uur nodig om die dreun in de openingsminuut te verwerken, maar onder anderen Youssef Toutouh en Federico Santander lieten na de bezoekers meer pijn te doen. Aan Amsterdamse kant stelde alleen Nick Viergever doelman Robin Olsen op de proef. In de 32ste minuut lukte het ineens wel voor Ajax. Na een vloeiende aanval bediende Bertrand Traoré de instormende Davy Klaassen. Dolberg rook het gevaar en kroop slim voor Kopenhagen-verdediger Peter Ankersen, om het boogballetje van Klaassen van dichtbij binnen te volleren: 1-1. De treffer van Dolberg, die wel buitenspel leek te staan, was pas de eerste tegentreffer voor Kopenhagen in eigen huis sinds 20 augustus 2016.

Vlak voor de rust liet de thuisploeg Ajax nog even schrikken, maar de goal van Falk werd afgekeurd wegens buitenspel. Zodoende gingen de bezoekers met een prima uitgangspositie de rust in. Dat vertrouwen was na de hervatting ook in het spel van de Amsterdammers terug te zien. Met name Traoré en Amin Younes waren dreigend, maar het leidde niet tot een treffer.

Davy Klaassen pakte in de slotfase een gele kaart voor protesteren, waardoor hij de return in De Arena mist.
Davy Klaassen pakte in de slotfase een gele kaart voor protesteren, waardoor hij de return in De Arena mist.

Aan de andere kant gebeurde dat wel. Rechtsback Ankersen snelde langs Sinkgraven en gaf de bal scherp voor. Het was een kolfje naar de hand van clubtopscorer Andreas Cornelius, die Matthijs de Ligt klopte in de lucht en de 2-1 binnenkopte. Om toch met een goed resultaat terug naar Amsterdam te gaan bracht Bosz voor het laatste kwartier toch nog Ziyech. Samen met David Neres kwam de linkspoot in het veld voor de slotfase.

Slotoffensief
Dat slotoffensief leidde tien minuten voor tijd tot een goede kans voor Klaassen, maar de inzet van de middenvelder, die dit seizoen al zo veel belangrijke doelpunten maakte, miste kracht. Het duel in het Parken Stadion kreeg daarna bovendien een vervelend einde voor de Ajax-aanvoerder. Klaassen protesteerde flink na een afgekeurde goal van Dolberg en kreeg daarvoor een gele kaart, waardoor hij de return in De Arena mist.

Tot een treffer kwamen Klaassen en zijn ploeggenoten niet meer, waardoor de Amsterdammers pas de eerste nederlaag van deze Europa League-editie leden. De 2-1 verliespartij biedt Ajax nog wel perspectief. Een 1-0 zege bij de return in Amsterdam is genoeg voor plaatsing voor de kwartfinale.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.