Ajax neemt afstand van concurrentie na ruime winst

Ajax heeft afstand genomen van de directe concurrentie in de strijd om het kampioenschap. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met ruime cijfers (4-1) van NEC.

Binnen het kwartier creëerde Ajax al snel de nodige kansen. Zo raakte Kolbeinn Sigthórsson in de eerste minuut het zijnet, trof Siem de Jong met zijn kopbal de lat, was een kopbal van Derk Boerrigter net te hoog en redde doelman Gábor Babos NEC door Viktor Fischer van dichtbij af te stoppen.

Een doelpunt van Ajax hing in de lucht. Uiteindelijk hadden de Amsterdammers 22 minuten nodig om de ban te breken. Na een goede combinatie tussen Daley Blind, Sigthórsson en Fischer was het de laatstgenoemde die Babos nu wel deed capituleren. Het was de zevende competitietreffer van de jonge Deen dit seizoen.

Ajax zette door en drie minuten later was het alweer 2-0. Opnieuw combineerden de Amsterdammers er lustig op los, al had de thuisploeg nu wel de hulp van Rens van Eijden nodig. De centrale verdediger van NEC gaf het laatste zetje. Een minuut later leek De Jong al voor de genadeklap te zorgen, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Waar Ajax zo voortvarend de wedstrijd begon, was het in de tweede helft slordiger. Boerrigter kreeg weliswaar nog een aardige kans, maar NEC maakte meer aanspraak op een aansluitingstreffer. Zo was Sören Rieks onzorgvuldig toen hij de volledig vrijstaande Melvin Platje met een snelle counter niet kon bereiken, terwijl Platje zelf even later een grote kans om zeep hielp.

In het laatste kwartier kreeg Ryan Babel, terug van zijn blessure, speeltijd. Met de aanvaller op het veld scoorden de Amsterdammers nog twee keer. En hoe: Fischer zag Babos iets te ver voor zijn doel staan en stiftte de bal vanaf twintig meter over de doelman heen. Een minuut later maakte Nick van der Velden nog de 3-1, maar die treffer was slechts goed voor de statistieken.

Het laatste woord was voor Babel. Na twee maanden blessureleed luisterde hij zijn rentree op met het slotakkoord. Na een goede actie van invaller Danny Hoesen was de aanvaller er als de kippen bij en schoot hij de rebound voorbij Babos.

Ajax heeft deze competitieronde een goede slag geslagen nadat directe concurrenten PSV en Feyenoord eerder dit weekend punten verspeelden. De Amsterdammers staan nu drie punten los en hebben zestig punten. Daarachter volgen PSV en Vitesse met 57, terwijl Feyenoord vierde staat met 56 punten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.