Ajax moet titel zeker week uitstellen na remise bij Vitesse

Ajax moet een kampioensfeest nog even uitstellen. Omdat Feyenoord in eigen huis won van RKC Waalwijk en de Amsterdammers zelf op bezoek bij Vitesse niet verder dan 1-1 kwamen, is de 33ste in totaal en vierde landstitel op rij nog geen feit. Ajax mocht niet klagen met het gelijkspel, aangezien er bij rust al een ruimere achterstand op het scorebord had kunnen staan.

De opgave was vooraf duidelijk voor Ajax. Er moest gewonnen worden van Angstgegner Vitesse en tegelijkertijd zou RKC moeten stunten in De Kuip met minimaal een gelijkspel. Ajax-trainer Frank de Boer noemde een zege in Arnhem 'al moeilijk genoeg' en in de eerste helft bleek dat hij daar geen woord te veel mee had gezegd.

Ajax werd in het eerste bedrijf immers onder de voet gelopen door een ontketend Vitesse, dat duidelijk probeerde de week vol ophef over de uitspraken van Jordania ('Vitesse mocht van Chelsea geen kampioen worden') van zich af te spelen. Na 25 minuten werd het 1-0. Bertrand Traore, de vervanger van de met lichte enkelklachten kampende Mike Havenaar, opende de score. Ajax-doelman Jasper Cillessen kon in de aanloop naar die goal een snoeiharde vrije trap van Zakaria Labyad alleen maar wegboksen, waarna Guram Kashia de bal breed kon leggen op de Chelsea-huurling. Even daarvoor had Kashia zelf de bal nog op de paal gekopt uit een corner.

Feest bij Vitesse na de 1-0.

Cillessen moest ook in het vervolg herhaaldelijk aan de bak om de 2-0 te voorkomen. Zo zag hij Labyad op zich afstormen en kon hij redding brengen op zijn inzet. De kansenregen bleef aanhouden en vlak voor rust schoot Marko Vejinovic, toen hij Cillessen al voorbij was, de bal hoog over.

In de eerste helft claimden beide ploegen overigens een strafschop. Ricardo van Rhijn raakte in de beginfase van het duel de bal met zijn hand en Lerin Duarte werd stevig onderuit gegleden door Guram Kashia, maar beide keren oordeelde scheidsrechter Björn Kuipers dat er doorgespeeld moest worden. Tot onvrede van de trainers. Ajax, bij wie Daley Blind tegen een gele kaart en een schorsing aanliep, meldde zich nauwelijks bij het Vitesse-doel. Lasse Schöne was met een flinke knal die net over ging nog het dichtst bij.

Daley Blind baalt. Hij mist het mogelijke kampioensduel komende zondag in eigen huis tegen ADO Den Haag vanwege een schorsing. Dat geldt ook voor Ricardo van Rhijn.

Na rust waren de rollen omgedraaid. Ajax kwam steeds beter in de wedstrijd en vertaalde die opleving snel in de gelijkmaker. Davy Klaassen gaf de bal mee aan Kolbeinn Sigthórsson en de IJslander maakte opnieuw een belangrijk doelpunt door eenvoudig binnen te schuiven: 1-1. Nu leek Vitesse even van slag. Sigthórsson was nog twee keer dicht bij een goal en ook Duarte nam Piet Velthuizen onder vuur.

Eenmaal bekomen van de schrik van de gelijkmaker herpakte Vitesse zich enigszins en ontstond er een interessant voetbalgevecht, waarin Ajax wel de controle had maar óók Ricardo van Rhijn tegen een schorsing aan zag lopen. Gescoord werd er niet meer, waardoor de kampioensschaal in de koffer van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen kon blijven.

Door het gelijkspel is Ajax inmiddels negentien competitieduels ongeslagen en werd een einde gemaakt aan een serie van drie opeenvolgende competitienederlagen tegen angstgegner Vitesse. De Arnhemmers zoeken inmiddels al vier wedstrijden naar een overwinning en lopen zodoende wederom averij op in de strijd om de tweede plek. Omdat Feyenoord won is het verschil tussen Ajax en Feyenoord nu zes punten, waardoor Ajax komende zondag in eigen huis tegen ADO bij winst wél zeker is van het officieuze kampioenschap. Als Feyenoord dan niet bij PSV wint, is de titel later op de dag officieel een feit. In de laatste twee speelronden treft Ajax Heracles Almelo (uit) en NEC (thuis).

Blijdschap bij Ajax na de 1-1 van Kolbeinn Sigthórsson.