Ajax moet 'berg' FC Utrecht beklimmen in titelrace

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. In de lunchwedstrijd van zondag treedt Ajax in De Galgenwaard in het strijdperk met FC Utrecht.

Ajax moet 'berg' FC Utrecht beklimmen in titelrace
Speelronde: 19
Aftrap: zondag 22 januari, 12.30 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

• Het zelfvertrouwen is ongetwijfeld groot bij FC Utrecht, dat in de laatste tien Eredivisie-wedstrijden ongeslagen bleef. Nummer twee Ajax kende vlak voor de winterstop een dipje, maar maakte afgelopen week bij de hervatting van de competitie geen fout tegen PEC Zwolle (1-3 winst, bekijk de beelden).

• FC Utrecht - Ajax mag met recht een Eredivisie-klassieker worden genoemd. De Domstedelingen fungeren voor de 47ste keer als gastheer van de Amsterdammers. Hoewel FC Utrecht de laatste jaren flink is ingelopen, heeft Ajax met twintig zeges en veertien nederlagen nog altijd een positieve balans. Twaalf keer eindigde het treffen onbeslist.

• De afgelopen seizoenen presteert Ajax abominabel in de Domstad. De laatste triomf dateert alweer uit de jaargang 2008/09, toen Marco van Basten trainer was van de Amsterdammers. Gregory van der Wiel en Jan Vertonghen scoorden destijds voor Ajax.

• FC Utrecht is in topvorm. De Domstedelingen zijn inmiddels al twee handenvol Eredivisie-duels ongeslagen en voeren zelfs een ranglijst op basis van de laatste tien wedstrijden aan. Het clubrecord uit 1991 van dertien achtereenvolgende competitieduels zonder nederlaag komt in zicht als Ajax wordt bedwongen.

Op 2 oktober won Ajax in De Arena met 3-2 van FC Utrecht.
Op 2 oktober won Ajax in De Arena met 3-2 van FC Utrecht.

• Als Sébastien Haller een doelpunt maakt tegen Ajax, is hij de eerste speler die deze jaargang tegen alle clubs uit de traditionele topdrie heeft gescoord. Afgelopen seizoen kreeg alleen Christian Santos dit voor elkaar, namens NEC.

• Ajax kreeg in de eerste achttien wedstrijden slechts veertien treffers om de oren. Deze eeuw stonden de Amsterdammers er op dit gebied slechts eenmaal beter voor in dit stadium van het seizoen. Dat was in de voorbije jaargang, toen de teller in deze fase van de competitie op elf tegengoals stond.

• Wie maakt zondag een einde aan een doelpuntencrisis? Richairo Zivkovic en Kasper Dolberg staan allebei al weken droog. De spits van FC Utrecht, die natuurlijk een verleden heeft bij Ajax, vierde 493 minuten geleden zijn laatste goal, terwijl Dolberg al 424 minuten zonder doelpunt is.

• Liefst twaalf goals maakte Ajax dit seizoen al uit een standaardsituatie, het hoogste aantal in de Eredivisie. Excelsior was na achttien speelrondes de verrassende nummer twee in dit klassement met elf doelpunten uit een doodspelmoment.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.