Ajax met hakken over de sloot naar finale Europa League

Reacties

Ajax heeft zich donderdagavond geplaatst voor de finale van de Europa League. Na de 4-1 zege in Amsterdam kwam Olympique Lyon nog akelig dicht in de buurt van een verlenging, maar de Amsterdammers hielden ternauwernood stand in een meeslepend gevecht: 3-1.

Ajax met hakken over de sloot naar finale Europa League

Lyon had voorafgaand aan de return de mond vol van een remontada en klampte zich daarbij vast aan de aanvallende kwaliteiten van de weer fitte Alexandre Lacazette. De ploeg van trainer Bruno Genesio probeerde de druk van meet af aan dan ook op te voeren, maar van een stormloop was in het sfeervolle Parc OL absoluut geen sprake. Waar Ajax vorige week in De Arena nog van geluk mocht spreken dat het de openingsfase zonder kleerscheuren doorkwam, deelde Lyon nu alleen wat speldenprikjes uit bij standaardsituaties.

Toen de eerste storm was gaan liggen, begon Ajax te voetballen. Precies zoals Bosz vooraf had uitgesproken. 'Het zal ervan afhangen of wij in dit stadion de ballen hebben om te gaan voetballen.' Het leverde al snel de eerste goede kansen op. Zo werd een schot van Kasper Dolberg maar ternauwernood geblokt, kreeg Amin Younes de bal na een slimme vrije trap van Hakim Ziyech niet in het doel omdat Anthony Lopes zijn doel uitkwam en liepen gevaarlijke voorzetten van Bertrand Traoré en Nick Viergever met een sisser af.

Trainer Genesio zag het allemaal met afgrijzen aan. Opnieuw liet zijn ploeg enorme ruimtes vallen achter de defensie, waar Ajax met groot gemak doorheen sneed. Ziyech verzuimde dat in de 24ste minuut oog in oog met Lopes nog uit te buiten, maar drie minuten later deed Dolberg dat wel. De Deense spits stiftte de bal tergend langzaam over de doellijn, nadat een uittrap van Onana bij hem terecht was gekomen. Een goed uitgevoerde één-twee met Younes over de linkerflank was voldoende om alleen voor Lopes te komen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het leek de voorbode van een makkelijke avond voor Ajax, omdat een kopbal van Maxime Gonalons het enige echte wapenfeit van Lyon was en de Amsterdamse verdediging mede dankzij de regelmatig goed ingrijpende Davinson Sánchez goed stond. Vlak voor rust keerde de hoop in de Franse harten echter plotseling terug door twee doelpunten van Lacazette. De spits benutte een strafschop na een overtreding van Matthijs de Ligt en profiteerde snel daarna van een mispeer van Nick Viergever door een voorzet van Nabil Fekir bij de tweede paal binnen te tikken.

Dat hectische slot van de eerste helft had een totaal ander spelbeeld tot gevolg in de tweede helft. Ajax was de controle over de wedstrijd volledig kwijt en de incidenten volgden elkaar snel op. Zo ontsnapte Lyon-verdediger Mouctar Diakaby aan rood toen hij Viergever sloeg. Aan Amsterdamse zijde solliciteerde Joël Veltman naar zijn tweede gele kaart met een overtreding op Mathieu Valbuena. Het duurde niet lang voordat Bosz besloot in te grijpen. Nadat hij eerder Donny van de Beek al had gebracht voor Lasse Schöne, werd Veltman vervangen door Kenny Tete.

Mede door deze rake strafschop van Alexandre Lacazette kwam Olympique Lyon toch nog in de buurt van de finale.
Mede door deze rake strafschop van Alexandre Lacazette kwam Olympique Lyon toch nog in de buurt van de finale.

De rust keerde door die wissels allerminst terug. Het spel bleef op en neer golven met kansen over en weer. Fekir had de 3-1 op zijn schoen na ongelukkig uitverdedigen van De Ligt maar schoot wild naast, terwijl Ajax diverse keren aan het bevrijdende tweede uitdoelpunt mocht ruiken. Vooral Van de Beek was in de 78ste minuut dicht bij het uitdelen van de definitieve nekslag, maar zijn prachtige schot spatte uiteen op de onderkant van de lat. Verder verzuimden de Amsterdammers vooral kansrijke momenten goed uit te spelen.

Dat kwam Ajax nog bijna duur te staan. Onana sleepte zijn ploeg er in de 75ste minuut doorheen toen invaller Maciej Rybus na een goede aanval voor hem opdook, maar was in de 81ste minuut wel geklopt toen Rachid Ghezzal alle vrijheid kreeg om in te koppen. Tien minuten billenknijpen was het gevolg, zeker nadat Viergever kort daarna zijn tweede gele kaart had gekregen. Net als in de return tegen Schalke 04 hielden de Amsterdammers met tien man onder grote druk stand, al piepte en kraakte het in de slotfase. Zo kreeg Maxime Cornet nog een enorme kans. Een verlenging bleef uit, waardoor Ajax op 24 mei in de finale in Stockholm staat.

Nick Viergever mist de finale van de Europa League door de twee gele kaarten die hij in Lyon kreeg.
Nick Viergever mist de finale van de Europa League door de twee gele kaarten die hij in Lyon kreeg.
'Gelsenkirchen in overtreffende trap voor heroïsch Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.