Ajax maakt na rust het verschil tegen FC Groningen

FC Groningen heeft het Ajax zondag bijzonder lastig en tegelijkertijd ook weer makkelijk gemaakt. In Euroborg wonnen de Amsterdammers met 1-2.

Tot op het laatste moment was het onzeker of de grieperige Frank de Boer op de bank zou zitten tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen. Kort voor de aftrap werd pas duidelijk dat assistent Hennie Spijkerman de honneurs moest waarnemen.

De Boer zal ongetwijfeld de drang hebben gehad zich alsnog te melden in Euroborg en zich te bemoeien met het spel van zijn ploeg. De trainer kon allerminst met een gerust hart onder de wol kruipen bij het zien van de eerste helft.

Ajax stichtte in Stadion Euroborg weliswaar het eerste gevaar. Na een uittrap van Jasper Cillessen dook Davy Klaassen gevaarlijk op in het Groningse strafschopgebied. Zijn voorzet ging aan Anwar El Ghazi voorbij. De aanvoerder was in de 22ste minuut zelf dreigend nadat Lasse Schöne aanvankelijk was gestuit. Hans Hateboer behoedde FC Groningen voor een achterstand.

Maar daarbij bleef het voor rust in aanvallend opzicht bij Ajax, dat slecht voor de dag kwam. Niet alleen offensief bleken de Amsterdammers tot weinig in staat, maar ook in defensief opzicht lieten ze zich van een kwetsbare kant zien.

Oussama Idrissi, na minder dan een kwartier ingevallen voor de geblesseerde Bryan Linssen, onderstreepte dat enkele keren. FC Groningen, dat met enthousiasme Ajax de duimschroeven aandraaide, verzuimde echter het verschil te maken.

In de tweede helft kreeg de thuisploeg daarvoor de rekening gepresenteerd, waarbij het zichzelf ook verwijten kon maken. Ajax was met nieuw elan uit de kleedkamer gekomen. De keuze sneller druk te zetten vertaalde zich ook in de verhoudingen op het veld. Defensief hadden de Amsterdammers minder problemen op de been te blijven, terwijl aanvallend de druk op de Groningse verdediging groeide.

In de 59ste minuut volgde voor Ajax de eerste beloning in de vorm van de 0-1. Nemanja Gudelj bracht de bal met het hoofd voor, waarna El Ghazi dankbaar profiteerde van het misverstand in de Groningse defensie. Bij de tweede paal schoot hij van dichtbij de 0-1 binnen.

Minder dan tien minuten later deelde Ajax de volgende tik uit. Hateboer was te laat in een duel met Amin Younes en moest zijn actie bekopen met een gele kaart en een strafschop. Lasse Schöne ontfermde zich met succes over deze buitenkans, waarmee het verzet van FC Groningen leek te zijn gebroken.

Een domme overtreding van Mike van der Hoorn minder dan twee minuten na de 0-2 bood nieuwe hoop voor de thuisploeg. De Ajax-verdediger, die voor rust al was gewaarschuwd na een overtreding op Hedwiges Maduro, ging op het middenveld in de fout op Michael de Leeuw. Een tweede gele kaart was zijn deel.

Danny Hoesen zorgde met een rake vrije trap in blessuretijd voor een spannende slotfase. Maar voor FC Groningen was de tijd daarna te kort. De uitsluiting van Van der Hoorn bleef zodoende zonder gevolgen voor het resultaat, zodat De Boer dan toch met een goed gevoel onder de wol kon kruipen. Met Ajax loste hij PSV af als koploper in de Eredivisie, in elk geval totdat de wedstrijd NEC – PSV (aftrap 16.45 uur) ten einde is.