Ajax maakt einde aan PSV-reeks

Ajax maakte een einde aan de heerschappij van PSV in de Arena. De Amsterdammers wonnen met duidelijke cijfers en gaan door naar de finale van de Amstel Cup. PSV had niet veel in te brengen maar liet in de tweede helft de kans op de aansluiting liggen.

Ronald Koeman wilde vooraf duidelijk voorkomen dat Ajax net als in het competitieduel met PSV werd overlopen. De Ajax-trainer koos voor een 4-4-2 formatie, met Ahmed Hossam en Nikos Machlas in de spits en Steven Pienaar (rechts) en Maxwell (links) als buitenste middenvelders. Bij PSV gaf Erik Gerets in de aanval de voorkeur aan Arnold Bruggink en Mateja Kezman.

De gekozen tactiek van Koeman bleek vooral in de eerste helft succesvol. Ajax deelde de lakens uit en kreeg de meeste en beste kansen. Bij vrijwel al die mogelijkheden was Hossam betrokken. De actieve Egyptenaar bezorgde de Eindhovense defensie veel werk maar kwam in kansrijke positie steeds net tekort.

Vlak voor rust kwam Ajax dan toch op voorsprong. Machlas bediende Hossam met een aardig steekballetje en Kevin Hofland trok de Ajax-spits naar de grond. Roelof Luinge kon niet anders dan een strafschop geven. Andre Bergdølmo benutte zoals altijd de penalty.

In de tweede helft gaf Ajax aanvankelijk het initiatief uit handen. PSV kreeg daardoor ineens wat ruimte en verscheen drie keer gevaarlijk voor Fred Grim. Dennis Rommedahl en Kezman (2x) slaagden er ondanks uitgelezen mogelijkheden niet in de Ajax-keeper te passeren.

Eenmaal bekomen van de schrik herpakte Ajax zich. Maxwell schoot twee keer bijna raak. De verlossende tweede goal kwam uiteindelijk van Tomás Galásek. De Tsjech gaf in de 82ste minuut het laatste zetje nadat Hossam te lang treuzelde. Vrijwel direct daarna besliste invaller Andy van der Meyde het duel. Op randje buitenspel ontsnapte de rechtsbuiten, passeerde Ronald Waterreus en schoof de bal in het lege doel.

Ajax bezorgde PSV daarmee de eerste nederlaag in de Arena. Bovendien deelden de Amsterdammers een gevoelige tik uit door gewoon een stuk beter te spelen dan de concurrent voor de titel. Voor de beker heeft Ajax nu alleen nog FC Utrecht als concurrent. Op 12 mei treffen de ploegen elkaar in de finale van de Amstel Cup in de Kuip. Op 21 april spelen beide teams in Amsterdam ook nog eens tegen elkaar voor de competitie.

Bekijk hier al onze video's