Ajax lijdt pijnlijk puntenverlies op Woudestein

Excelsior heeft op eigen veld voor een stunt gezorgd door Ajax op een gelijkspel te houden. Een dubieuze rode kaart voor Vurnon Anita leidde het Kralingse succes in: 2-2.

Ajax, met Siem de Jong terug in de basiself en André Ooijer opnieuw ten faveure van Toby Alderweireld in het centrum van de defensie, begon fel aan de wedstrijd op Woudestein. Al na een aantal minuten spelen belandde de bal na een door Ooijer met de hak verlengde hoekschop uit een scrimmage op de lat boven de Kralingse doelman Cees Paauwe.

Daarna zakte Ajax iets terug en zorgde de gegroepeerd spelende thuisploeg af en toe voor een speldenprikje. Zo was Roland Bergkamp met een schot in de korte hoek gevaarlijk en probeerde Kevin Wattamaleo het van afstand. Desalniettemin bleef Ajax de bovenliggende ploeg, zonder verder echt gevaarlijk te worden.

Dat veranderde na een halfuur spelen na een discutabele beslissing van Jan Wegereef. De man in het groen stuurde Vurnon Anita met rood van het veld na een op het oog onschuldige tackle op Guyon Fernandez. In overtal werd Excelsior gevaarlijker en trok zelfs het spel naar zich toe. Nadat Leen van Steensel met een kopbal een waarschuwing had afgegeven, was het even later wél raak. Daan Bovenberg gleed een vrije trap van Ryan Koolwijk tussen de apathische André Ooijer en Siem de Jong achter Maarten Stekelenburg: 1-0. Nog voor rust verdubbelde de thuisploeg de marge. Tim Vincken ontfutselde Urby Emanuelson de bal en stelde Wattamaleo in staat binnen te tikken.

Ajax beleefde een goede start van de tweede helft. Leen van Steensel verkeek zich op een lange bal en verleende Mounir El Hamdaoui vrije doortocht richting het doel. Binnen een minuut stond de aansluitingstreffer op het bord.

Menigeen verwachtte dat het vroege Amsterdamse doelpunt het startsein was voor een ongekende jacht op de gelijkmaker, maar niets was minder waar. Excelsior bleef betrekkelijk gemakkelijk overeind en dat leidde gaandeweg tot een karrenvracht aan gele kaarten bij gefrustreerde Ajacieden.

Tot overmaat van ramp voor de ploeg van trainer Martin Jol verliet Maarten Stekelenburg noodgedwongen het veld met een knieblessure na een ongelukkig duel met Fernandez. Uit onderzoek bleek overigens later dat de sluitpost zijn linker knieschijf gekneusd heeft.

Dat Ajax uiteindelijk een spelhervatting nodig had om de gelijkmaker te forceren was exemplarisch voor de Amsterdamse onmacht. Jan Vertonghen knikte een hoekschop van Miralem Sulejmani binnen: 2-2.

Daar bleef het bij, al had het niet veel gescheeld of Excelsior ging in blessuretijd nog met de volle winst aan de haal. Eerste redde de inglijdende Vertonghen door op de doellijn een inzet van Fernandez te keren. Uit de daaropvolgende hoekschop redde doelman Jeroen Verhoeven uitstekend op een poging van Kaj Ramsteijn.