Ajax krijgt negatief CL-record van Willem II in handen

Ajax bekert als enige Nederlandse club in 2013 op internationaal niveau verder in de Europa League, maar de Amsterdammers sloten de groepsfase van dit Champions League-seizoen wél af met twee ongewenste records. VI zet de feiten op een rijtje.

Ajax krijgt negatief CL-record van Willem II in handen

Met de 4-1 nederlaag bij Real Madrid sloot Ajax de groepsfase van de Champions League af met zestien tegendoelpunten in zes wedstrijden.

Slechts één keer eerder incasseerden de Amsterdammers zoveel doelpunten in een Europa Cup-seizoen. Dat was in de jaargang 2010/11, toen vier voorrondeduels en zes groepsduels in de Champions League zestien tegentreffers opleverden.

De zestien tegentreffers vormen ook een nieuw negatief record voor een Nederlandse club in de groepsfase van het miljoenentoernooi. Het vorige recordaantal tegengoals stond op naam van Willem II, dat in het seizoen 1999/00 vijftien doelpunten om de oren kreeg. Ajax moest tegen Real Madrid voor het eerst in zijn rijke Europa Cup-historie vier doelpunten toestaan in een wedstrijd op Spaanse bodem.

De nederlaag tegen Real is voor Ajax de op één na grootste uitnederlaag in de Champions League. Het recordverlies dateert uit het seizoen 2004/05: 4-0 op bezoek bij Bayern München, met onder meer drie goals van Roy Makaay.

Ajax kreeg voor de vierde keer dit seizoen vier doelpunten om de oren in een officiële wedstrijd. Eerder gebeurde dat tegen PSV (Johan Cruijff Schaal, 2-4), Real Madrid (1-4, CL) en Borussia Dortmund (1-4, CL).

Na 24 officiële wedstrijden in deze jaargang is de Amsterdamse defensie nu al 38 keer gepasseerd (gemiddeld drie tegengoals per twee duels).

Samenstelling: Ramon Min <br /><br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's