Ajax: Koeman en Beenhakker werken aan toekomst

data-height="86" data-width="85" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/a4da4263-3844-4fb7-bb9c-06b5ca627e6e_image8667047071196030950.gif" /> Het seizoen is nog niet afgelopen, Ajax strijdt zelfs nog volop voor twee prijzen, maar technisch directeur Leo Beenhakker en coach Ronald Koeman werken al hard aan de ploeg van volgend seizoen. Zo zou de Amsterdamse club zich hebben gemeld bij Vitesse en Willem II voor enkele nieuwe spelers.

De koploper van de KPN Eredivisie maakte eerder dit seizoen al bekend dat ze de selectie wil inkrimpen van 59 contractspelers tot ongeveer veertig. En dus moesten Shota Arveladze, Peter Hoekstra en Kevin Bobson al vertrekken, en kregen Aron Winter, Ole Tobiasen, Fred Grim en Richard Knopper te horen dat ze weg moeten.

Naast deze namen moeten ook Tomás Galásek en Nikos Machlas rekening houden met een vertrek, zo meldt De Telegraaf. De Tsjech was aanvoerder onder ex-trainer Co Adriaanse, maar is onder Koeman niet meer dan een wisselspeler. Het gerucht gaat dat Ajax Galásek wil ruilen met Denny Landzaat. De laatste speler vertelt in Voetbal International toe te zijn aan een avontuur bij een club uit de top drie, maar weet nog niets van belangstelling van andere clubs.

Van een spelersruil zegt Gerben van Oort, woordvoerder mediazaken Willem II, niets te weten. 'Er is bij ons nog niets bekend van belangstelling voor Denny Landzaat. Ook van een spelersruil weten wij niets.' De Tilburgse club zegt evenmin op de hoogte te zijn van de interesse die Hamburger SV heeft voor de 25-jarige middenvelder.

Net als Galásek is er ook voor Machlas geen basisplaats meer bij Ajax. De Griek heeft de concurrentieslag met Ahmed Hossam en Zlatan Ibrahimovic verloren en moet zich schikken in een rol als supersub. Mocht Ajax Machlas willen verkopen, dan is de vraag tot hoe laag men de prijs laat zakken. Drie jaar geleden betaalde de club nog 8,5 miljoen euro aan Vitesse, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Ajax dat bedrag terugverdient. Naast Landzaat wil Ajax twee spelers van Vitesse inlijven: Mahamadou Diarra en Victor Sikora. De Amsterdammers hebben zich al gemeld bij de Arnhemse club. 'We hebben informatief gesproken over een eventuele overname', verklaarde Leo Beenhakker in Voetbal International. Koeman kent beide spelers van zijn periode als trainer van Vitesse en heeft al vaker laten weten gecharmeerd te zijn van beiden.

Eén van de spelers die niet weg moeten, is Cristian Chivu. Koeman beschouwt de 21-jarige Roemeen als een van de steunpilaren. Toch twijfelt de centrale verdediger. Hij wil verder groeien als voetballer en ziet bij Ajax geen enkele speler waarvan hij iets kan leren. 'Ik ben klaar om de stap naar een grote internationale topclub te maken. Bij iedere club die mij wil hebben, kom ik aan spelen toe. Wat mijn beslissing wel moeilijk maakt, is als we met Ajax in de Champions League mogen spelen. Een prachtig platform om je te ontwikkelen. Alleen zal er dan een ander Ajax moeten staan. Competitief en niet zelfgenoegzaam na een overwinning.'

Koeman is op de hoogte van Chivu's mening en heeft de Roemeen geadviseerd een jaar langer te rijpen bij Ajax. 'Ik zeg zoiets niet omdat het mijn belang is als trainer, ik spreek vanuit mijn ervaring als speler. Alleen denken we er niet hetzelfde over.' Het contract van Chivu loopt tot de zomer van 2006.

Koeman: 'We zitten niet stil, maar om definitief iets te doen moeten we de beslissing van Chivu afwachten. Om op tijd met maatregelen te komen, hebben we wel een datum afgesproken. We willen zo snel mogelijk duidelijkheid.'

{"title":"Ronaldo maakt de eerste treffer tegen Tsjechië!","titleMobile":"Ronaldo maakt de eerste treffer tegen Tsjechië!","odd":"4.75","url":"https://b1.trickyrock.com/redirect.aspx?pid=85963507&bid=37517&unibetTarget=/betting/sports/filter/unibet_featured&DE=Testclick","bookmaker":{"name":"Unibet (Kambi)","id":5000,"lightIconUrl":"/dam/jcr:9e3975da-a577-48bd-9e59-8576787a688c/unibet20new20logo20large1-black.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:f8717da0-9ada-466e-af1d-adf75a1cde42/unibet20new20logo20large1.svg","iconSize":27},"image":"jcr:c0fe0929-0b33-4c6c-8d9d-52a9e541ecdb","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Scoort Cristiano Ronaldo direct voor Portugal? Unibet hanteert een verhoogde odd voor een eerste goal van hem tegen Tsjechië.","textMobile":"Scoort Cristiano Ronaldo direct voor Portugal? Unibet hanteert een verhoogde odd voor een eerste goal van hem tegen Tsjechië."}
Bekijk hier al onze video's