Ajax kleineert VVV-Venlo en houdt druk op FC Twente

Een frivool Ajax heeft met 7-0 VVV-Venlo terug naar Limburg gestuurd. Daarmee houdt Ajax druk op FC Twente.

Met de wetenschap dat de enige taak van de middag was om de druk op FC Twente, dat zaterdag SC Heerenveen met 2-0 versloeg, te houden, deed coach Martin Jol weinig concessies aan zijn basiself. Gabri was de logische vervanger van de geschorste Eyong Enoh. Bij VVV-Venlo keerde Patrick Paauwe terug in de basis na zijn schorsing en kreeg Achmed Ahahaoui de voorkeur boven Sandro Calabro.

De Amsterdammers wilden blijkbaar snel klaar zijn met deze wedstrijd en hadden na twaalf minuten al een 3-0 voorsprong te pakken. Luis Suarez krulde een vrije trap over de muur en knalde een strafschop binnen die hij zelf veroorzaakt had. Marko Pantelic schoot vanaf de rand van het strafschopgebied binnen na goed te zijn weggedraaid.

Daarna nam de thuisploeg nadrukkelijk gas terug en kon ook comfortabel achterover leunen. De ploeg van Jan van Dijk had helemaal niets te melden en legde zich al zeer snel neer bij een nederlaag. In de slotfase van de eerste helft vergrootte Ajax de marge naar vijf treffers toen het gaspedaal weer even lichtjes werd ingetrapt.

Pantelic was ontsnapt aan de buitenspelval en gaf Urby Emanuelson een niet te missen kans. Kort daarop gevolgd door Suarez die zijn derde maakte, en zevende van dit seizoen tegen VVV-Venlo, door een foute pass van Ken Leemans af te straffen. De Uruguayaan rondde vanuit een best moeilijke hoek beheerst af.

Na rust concentreerden de bezoekers zich slechts op het voorkomen van een gigantische oorwassing en Ajax bolde wat uit en zocht zijn momenten om de aanval te zoeken. Na ruim een uur bracht Jol wat verse aanvallende krachten met Christian Eriksen en Nicolás Lodeiro in het veld. Het bracht weer wat energie in het spel van de Amsterdammers.

Het resulteerde dan ook al in treffers. Eerst stuurde Lodeiro Pantelic weg die doodeenvoudig afrondde. Kort daarop was het 7-0 toen Eriksen Jan Vertonghen het strafschopgebied instuurde. De Belg behield het overzicht en liet Pantelic zijn derde van de middag aantekenen. Lodeiro was nog dichtbij met een vrije trap en Gabri lobte magistraal, maar wel net naast.

Door de overtuigende zege blijft Ajax in het spoor van FC Twente maar moet nog altijd vier punten inlopen op de Tukkers. PSV werd wel op drie punten gezet. VVV-Venlo heeft drie punten meer dan Sparta Rotterdam dat zestiende staat. Een plaats die inhoudt dat lijfsbehoud in de Eredivisie verkregen moet worden via promotie/degradatiewedstrijden.