Ajax kent gevaren van duel op vrijdag met Heerenveen

In de aanloop naar de 31ste speelronde in de Eredivisie duikt Voetbal International als vanouds in de statistieken. Vrijdagavond staan Ajax en SC Heerenveen tegenover elkaar in de Arena.

Ajax kent gevaren van duel op vrijdag met Heerenveen

AJAX - SC HEERENVEEN

Ajax verloor voor het laatst op 27 januari (3-2 van Vitesse). Sindsdien bleven de Amsterdammers tien wedstrijden op rij zonder nederlaag (W8, G2).

Die reeks is op dit moment de langste serie wedstrijden zonder nederlaag in de Eredivisie.

SC Heerenveen pakte 22 punten uit zijn laatste tien duels, alleen Ajax (26) en Vitesse (23) pakten meer punten in de Eredivisie.

De laatste keer dat Ajax een vrijdagavondwedstrijd verloor was tegen SC Heerenveen. In Friesland verloren de Amsterdammers in 2005 met 4-2.

Ajax kan zijn 750ste thuiszege behalen in de Eredivisie. De balans na 959 thuiswedstrijden op het hoogste niveau: W749, G122, V88.

SC Heerenveen maakte de meeste overtredingen dit seizoen (485).

Ajax daarentegen maakte de minste overtredingen. 302 keer werden de spelregels overtreden door een speler van de Amsterdammers.

SC Heerenveen won net als Ajax zes van zijn laatste zeven duels in de Eredivisie.

Ajax kreeg tot dusverre van alle clubs de minste tegentreffers te slikken in het eigen stadion (negen). Vorig seizoen incasseerde Ajax ook al de minste treffers in thuisduels (veertien).

De tweede goal van PSV (2-3 winst voor Ajax) was de tweeduizendste tegentreffer van Ajax in de Eredivisie.

Ajax krijgt per duel gemiddeld 8,73 doelpogingen tegen. Alleen PSV krijgt er minder tegen (8,07).

Als SC Heerenveen wint dan boeken de Friezen de driehonderdste zege in de Eredivisie.

Alfred Finnbogason is met zijn 23 treffers verantwoordelijk voor 48,93 procent van de productie van SC Heerenveen.

Als de spits scoort tegen Ajax , dan verbreekt hij het 23 jaar oude record (Pétur Pétursson 23 goals voor Feyenoord) van meeste 'IJslandse' doelpunten in de Eredivisie.

Finnbogason maakte één doelpunt minder dan de rest van de volledige Heerenveen-selectie bij elkaar (23 om 24).

Indien Siem de Jong scoort dan maakt hij zijn vijftigste competitietreffer voor Ajax.

Ajax won zijn laatste drie thuiswedstrijden van SC Heerenveen. De laatste nederlaag (van in totaal drie) dateert van 31 januari 2009 toen de Friezen met 1-0 zegevierden in de Arena.

Ajax heeft minimaal een keer gescoord in zijn laatste twaalf wedstrijden. SC Heerenveen deed dit in zijn laatste twaalf uitduels.

Ajax is naast koploper ook de best presterende ploeg in dit kalenderjaar. SC Heerenveen staat in 2013 gedeeld derde met Feyenoord. De Friezen verzamelden wel zes punten minder dan de Amsterdammers.

Ajax nadert de grens van honderd doelpunten in dit seizoen. De Amsterdammers hebben in alle competities 97 keer gescoord: 73 in de Eredivisie, twaalf in het bekertoernooi, twee om de Johan Cruijff Schaal en tien in Europees verband. <br /><br /> NOOT: Alle stats hebben betrekking op reguliere Eredivisiewedstrijden

Samenstelling: Willem van Beeren en Jasper Steppé
Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's