Ajax kan voor het eerst vierde titel op rij veroveren

Reacties

● Ajax kan zondag tegen ADO voor de 33ste keer landskampioen worden. De recordkampioen pakte zijn eerste titel in 1918.

Ajax kan voor het eerst vierde titel op rij veroveren

● Ajax is kampioen wanneer het meer punten overhoudt aan deze speelronde dan Feyenoord, dat op bezoek gaat bij PSV.

● Ajax kan voor het eerst in de clubhistorie vier keer op rij kampioen worden. In het recente verleden lukte PSV het voor het laatst om vier keer achtereen de schaal omhoog te houden (2005-2008).

● Ajax is al negentien competitiewedstrijden ongeslagen (W14, G5). De laatste ploeg die Ajax versloeg was Vitesse (op 2 november 2013, 0-1).

● Ajax is als enige ploeg in de Eredivisie nog ongeslagen na de winterstop (W8, G5).

● ADO Den Haag is al negen wedstrijden ongeslagen; de laatste keer dat de ploeg tien Eredivisie-duels niet verloor was in de periode mei-december 1970 (zeventien wedstrijden en tevens het clubrecord).

● ADO is bij winst op Ajax zeker van lijfsbehoud in de Eredivisie. Een gelijkspel volstaat ook, mits RKC punten morst.

● Opvallend: Ajax won sinds 2010 in de beslissende maanden van de competitie (maart, april en mei) maar liefst veertig van de 45 duels in die periode (G4, V1). De ploeg verloor alleen van de huidige tegenstander ADO Den Haag in maart 2011 met 3-2.

● Ajax-coach Frank de Boer kan de eerste persoon worden die als speler en trainer minstens vier keer landskampioen wordt in de Eredivisie.

● Bij Ajax scoorden negentien verschillende spelers dit seizoen, het meeste van de Eredivisie.

● ADO Den Haag staat momenteel tiende in de Eredivisie, de hoogste notering van het seizoen. Sinds het aantreden van Henk Fraser klom de ploeg dus acht plaatsen. Overigens eindigde de ploeg vorig seizoen als negende in de eindrangschikking.

● ADO-linksback Aron Meijers is de enige Eredivisie-veldspeler die nog geen minuut miste in de competitie.

● Ajax houdt in bijna de helft van zijn duels zijn doel schoon (vijftien clean sheets, het hoogste aantal van de Eredivisie). Het clubrecord (twintig clean sheets) uit 2009/10 gaat de ploeg dit seizoen in elk  geval niet evenaren.

● Siem de Jong, Kenneth Vermeer en Daley Blind zijn de enige spelers in de huidige Ajax-selectie die voor de vierde keer op rij landskampioen kunnen worden.

● ADO heeft in zijn dertien duels in 2014 meer punten gehaald (twintig) dan in de achttien wedstrijden voor de winterstop (zeventien punten).

● Ajax heeft zijn laatste 23 thuisduels op zondag niet verloren in de Eredivisie. De laatste ploeg die op een zondag in De Arena won was FC Utrecht (5 februari 2012, 0-2).

Samenstelling: Willem van Beeren (m.m.v. Opta)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.