Ajax kan niet inlopen na gelijkspel bij NAC Breda

Ajax is er niet in geslaagd om drie punten mee te nemen in het uitduel met NAC Breda. De wedstrijd eindigde in 1-1. Beide ploegen domineerden een helft en daarom was een remise de meest logische uitslag. De Amsterdammers lopen daarom niet in op FC Twente en PSV.

Waar NAC Breda-coach Robert Maaskant de verwachte elf het veld instuurde, had Ajax-oefenmeester Martin Jol enkele verrassingen in zijn basisteam. De zeventienjarige Christian Eriksen en de afgeschreven Rasmus Lindgren stonden aan de aftrap. Gabri, Ismail Aissati en Miralem Sulejmani moesten genoegen nemen met een reserve-rol.

Vanaf het begin van de wedstrijd had de thuisploeg meer te vertellen. De Brabanders waren feller en gevaarlijker. Bij Ajax viel, zeker in de beginfase, weinig lijn in het spel te ontdekken. Leonardo draaide opponent Vurnon Anita dol en de Amsterdammers vertoefden meer op eigen helft dan hen lief was.

Na negentien minuten nam NAC dan ook een terechte voorsprong. Kees Kwakman zette voor en Ellery Cairo scoorde bij zijn derde poging. Het wazige verdedigen van Toby Alderweireld en Gregory van der Wiel gaf de vervanger van Matthew Amoah - die namens Ghana op de Afrika Cup aanwezig is - de mogelijkheid om drie keer op Maarten Stekelenburg te vuren. De derde, en doeltreffende, poging zelfs liggend op de grond.

Acht minuten voor rust kwam Ajax toch op gelijke hoogte. De club was weliswaar aanvallend impotent, maar een goed aangesneden hoekschop van Urby Emanuelson werd door Lindgren binnengeknikt. Met Sulejmani voor de matige Anita nam Ajax na rust de wedstrijd beetje bij beetje meer in handen.

Luis Suarez bleek mee te doen en dat is per traditie een teken dat de ploeg van Jol meer gevaar sticht. De ploeg kreeg kansen, maar Demy de Zeeuw zag Jelle ten Rouwelaar knap redding brengen op de inzet van dichtbij, Suarez was veel te wild alleen voor de NAC-goalie en de halve omhaal van Kennedy Bakircioglu miste kracht. Aan de andere kant kopte Rob Penders net naast.

In de laatste tien minuten ging de wedstrijd op slot. Beide teams waren niet meer in staat tot grote daden en iedereen leek zich te conformeren aan een gelijkspel.