Ajax kan in Alkmaar lering trekken uit les van ouverture

VI-verslaggever Freek Jansen blikt elke week vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de tweede speelronde is dat AZ - Ajax van zondag (14.30 uur).

Ajax kan in Alkmaar lering trekken uit les van ouverture

AZ maakte tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax een sterke indruk. De Alkmaarders waren dicht bij een stunt, maar verloren in de verlenging. De ploeg speelde met de linies kort op elkaar en wist met flitsende uitbraken gevaarlijk te worden. Het was daarom een extra verrassing dat AZ tijdens het eerste competitieduel met SC Heerenveen (4-2) overklast werd. De ploeg heeft nog duidelijk tijd nodig om ook in balbezit naar het gewenste niveau te groeien.

Ajax begon de competitie met een eenvoudige zege op Roda JC Kerkrade (3-0). De Amsterdammers borduren voort op het succes van vorig seizoen, waarbij de basisploeg vooralsnog nagenoeg intact is gebleven. Toch zal de landskampioen lering hebben getrokken uit de moeizame zege in de Johan Cruijff Schaal. Het baltempo zal hoger moeten om AZ vanmiddag kapot te spelen en niet al vroeg in de competitie averij op te lopen.

Lange tijd ging Nick Viergever ervan uit deze zomer een transfer te maken. De verdediger is inmiddels op andere gedachten gebracht en heeft zijn contract met een seizoen verlengd tot medio 2015. Dit seizoen zal hij echter op een andere plek uitkomen. Door de komst van het nieuwe centrale verdedigingsduo Jeffrey Gouweleeuw & Jan Wuytens is Viergever opgeschoven naar de linksbackpositie.

Daar zal hij vanmiddag de belangrijkste versterking van Ajax tegenkomen. Bojan Krkic, het begenadigd talent met een verleden bij FC Barcelona, AS Roma en AC Milan, liet zich overtuigen om zijn carrière vervolg te geven in Amsterdam. In de eerste weken is de klasse van Bojan zichtbaar geworden, maar het Servische talent is erop gebrand het aanvalsspel van Ajax nog meer naar zich toe te trekken.

Ook dit seizoen hamert Gertjan Verbeek weer op een verzorgd positiespel bij balbezit. Na een teleurstellend seizoen in competitieverband zag AZ ook nog eens met Adam Maher en Jozy Altidore twee smaakmakers vertrekken. Met Nemanja Gudelj, Jeffrey Gouweleeuw en Jan Wuytens werd het gemis in de basis opgevangen, waarbij de ploeg nog meer inzet op een verzorgde opbouw van achteruit. In het duel met Ajax, twee weken geleden, heeft AZ echter ook aangetoond de kunst van de omschakeling te beheersen en via de counter voor gevaar te zorgen.

Ajax gaat in de Eredivisie altijd uit van eigen kracht, waarbij het dominant voetbal op de helft van de tegenstander als uitgangspunt geldt. De angel van het spel in balbezit is het middenveld met Christian Eriksen en Siem de Jong. Beide spelers vormen de belangrijke schakels tussen verdediging en aanval, en hebben de individuele kwaliteiten om beslissend te zijn. Ook vanmiddag zal Ajax het spel willen dicteren en vanuit het positiespel willen toeslaan.

Het belooft een mooie voetbalmiddag te worden in Alkmaar. Kan AZ verrassen of is Ajax in staat om de sterke reeks voort te zetten? Vanmiddag het antwoord in het AFAS Stadion.

Bekijk hier al onze video's