Ajax jaagt op PSV, De Boer kan trainerstrio evenaren

Reacties

Ajax kan zondag tijdens de 25ste editie van de strijd om de Johan Cruijff Schaal (voorheen Super Cup) qua aantal overwinningen PSV evenaren. De Eindhovenaren wonnen het duel tussen de bekerwinnaar en de landskampioen negen keer, Ajax staat na vijftien deelnames op acht eindzeges.

Ajax jaagt op PSV, De Boer kan trainerstrio evenaren

Dat de Amsterdammers tegen PEC Zwolle als titelhouder beginnen aan de wedstrijd in De Arena (aftrap 18.00 uur) is gezien het verleden geen goed voorteken. Van de voorgaande zeven nederlagen leed de recordkampioen er liefst vijf als kampioen. In 1996, 1998 en 2012 was PSV te sterk, in 2004 won FC Utrecht en in 2011 ging FC Twente er ten koste van Ajax met de eerste hoofdprijs van het seizoen vandoor.

De 3-2 overwinning na verlenging op AZ van vorig jaar was dan ook de eerste keer dat trainer Frank de Boer de Johan Cruijff Schaal/Super Cup op zijn palmares kon bijschrijven. In 1994, 1995 en 2002 was Ajax als landskampioen eveneens in staat de bekerwinnaar van dat jaar af te troeven. Feyenoord was in de eerste twee jaren niet bij machte de aartsrivaal af te stoppen, PSV (als vice-kampioen) lukte het niet in 2002.

Als Ajax zondag, zoals De Boer wenst, inderdaad revanche neemt voor de 5-1 nederlaag in de KNVB-bekerfinale tegen PEC Zwolle, dan zou dat nogmaals een bevestiging zijn van de heerschappij van de Amsterdammers en de Eindhovenaren in de seizoenouverture. De strijd tussen de kampioen en de bekerwinnaar is sinds 1991 vaste prik en kende in 1949 een eenmalige primeur toen SVV met 2-0 van NEC won.

Op 27 juli 2013 won Ajax voor het eerst sinds 2007 weer de Johan Cruijff Schaal.
Op 27 juli 2013 won Ajax voor het eerst sinds 2007 weer de Johan Cruijff Schaal.

Achter PSV (negen eindzeges) en Ajax (acht) bezetten Feyenoord en FC Twente immers de derde plaats met slechts twee overwinningen. De Super Cup ging alleen naar Rotterdam in 1991 en 1999. In 1992, 1993, 1994, 1995 en 2008 ging Feyenoord telkens onderuit. Twente won zowel in 2010 als 2011 van Ajax. Tijdens het debuut van de Tukkers in 2001 kwam PSV beter uit de startblokken.

Overigens was het de laatste jaren een wetmatigheid dat de winnaar van de Johan Cruijff Schaal het seizoen niet afsloot als kampioen. Totdat Ajax afgelopen jaargang beide prijzen veroverde was PSV in 2001/02 de laatste club geweest die dat voor elkaar kreeg. Sindsdien rustte er elf jaar lang een vloek op het winnen van de Super Cup.

De Boer zal er veel aan gelegen zijn om dit seizoen opnieuw de uitzondering op de regel te zijn. Waar een vijfde landstitel met Ajax een trainersrecord zou betekenen, is een overwinning op PEC Zwolle dat zondag niet. De Boer zou zich dan naast Henk ten Cate (Ajax), Eric Gerets (PSV) en Ronald Koeman (Ajax en AZ) scharen. Louis van Gaal (Ajax) en Dick Advocaat (PSV) zijn met drie overwinningen recordhouder.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.