Ajax is nog genadig voor hopeloos Vitesse

Vitesse legde een waardeloze pot op de mat bij het gedreven Ajax. De 4-0 uitslag had veel hoger uit kunnen vallen als de Amsterdammers zorgvuldiger waren geweest in de afronding.

Ajax is nog genadig voor hopeloos Vitesse

Ajax-coach Martin Jol zag Marko Pantelic weer terugkeren van zijn buikgriep, dit ging ten koste van Miralem Sulejmani. Verrassender was dat Urby Emanuelson gepasseerd werd door de Haagse oefenmeester. Christian Eriksen speelde hangend op links voorin. Vitesse begon met de verwachte elf.

Vanaf het eerste moment lieten de Amsterdammers zien het verlies tegen Juventus (2-1) in de Europa League goed verteerd te hebben. De bezoekers werden opgejaagd en Ajax zocht met overtuiging de aanval. Nadat Luis Suarez de paal al had geraakt, resulteerde dit in de achttiende minuut in een voorsprong. Eyong Enoh ontfutselde Nicky Hofs de bal en stuurde Suarez weg. De aanvoerder had een goede voorzet waar Pantelic slim overheen stapte. De goed aangesloten Siem de Jong schoot eenvoudig binnen.

Binnen het half uur leidde Ajax al met 3-0. Suarez was dreigend en frommelde uiteindelijk de bal langs Piet Velthuizen en Paul Verhaegh kopte onhandig in eigen doel. Het was geen reden voor de thuisploeg om gas terug te nemen en die bleef druk uitoefenen op het Arnhemse doel. Vitesse was slechts gevaarlijk via een schot van dichtbij van Santi Kolk, dat Maarten Stekelenburg pareerde.

Binnen het uur nam Ajax nog verder afstand. De Jong mocht vrij uithalen en deed dit met verve. De lage schuiver liet Velthuizen volstrekt kansloos. Het hopeloze Vitesse was rijp voor een monsternederlaag, maar Eriksen, De Jong, Suarez en invaller Dennis Rommedahl lieten grote kansen onbenut.

Bekijk hier al onze video's