Ajax in triest decor tegen gefrustreerd en omstreden Legia

Reacties

De loting voor de zestiende finale in de Europa League zal bij Ajax voor gemengde gevoelens zorgen. De volgende ronde lijkt haalbaar, maar de dubbele ontmoeting zal weinig sfeervol zijn.

Ajax in triest decor tegen gefrustreerd en omstreden Legia

Bij Legia Warschau zijn ze er nog steeds doodziek van. De club had helemaal nooit in de groepsfase van de Europa League (die het overleefde door een poule met Trabzonspor, SC Lokeren en Metalist Kharkiv te winnen) moeten spelen. Er is maar één toernooi waar de Poolse ploeg dit seizoen recht op had, zo vinden ze in Warschau: de Champions League.

In de play-offs voor het miljoenenbal was Legia thuis met 4-1 te sterk voor het Celtic van Virgil van Dijk, waarna de ploeg het karwei in Schotland al even overtuigend afmaakte: 0-2. De Polen lieten vier minuten voor tijd echter Bartosz Bereszynski invallen, terwijl hij bleek nog geschorst te zijn. Ondanks zijn marginale inbreng verloor Legia het duel reglementair met 3-0 en kon het de Champions League dus vergeten.

Straf
Het leidde tot een paar wanhoopspogingen van de club bij de UEFA, het internationaal sporttribunaal CAS en Celtic zelf, maar vooral tot veel frustratie en uiteindelijk dus een plek in het Europa League-toernooi. Daar blonk het in de play-offs (1-0 en 2-0 tegen FH Aktobe) en de groepsfase (1-0, 1-0, 1-0, 2-1, 0-1, 2-0) bínnen de lijnen bepaald niet uit in spektakel. Búiten de lijnen was het evenwel vuurwerk, zij het niet op positieve wijze.

Tijdens de uitwedstrijd bij het Belgische Lokeren van eind november misdroegen de Poolse fans zich door zich racistisch uit te laten, vernielingen aan te brengen en vuurwerk en andere objecten op het veld te gooien. Legia kreeg als straf twee Europese thuisduels achter gesloten deuren (waarvan die tegen Ajax op 26 februari de tweede is) én een uitwedstrijd zonder meereizend publiek (het duel in Amsterdam een week eerder). Met name de return in Polen zal dus geen al te sfeervolle avond opleveren.

Ex-Feyenoorder
De bekendste naam aan Poolse zijde is vermoedelijk die van de trainer. De Noor Henning Berg speelde in Engeland onder meer voor Manchester United en kwam tot honderd interlands voor de nationale ploeg. Meest in het oog springende speler is Orlando Sá. De Portugese aanvaller kwam in het verleden een seizoen uit voor Fulham en is met negen competitiegoals clubtopscorer.

Ook moet Ajax rekening houden met de Slowaakse keeper Dusan Kuciak, middenvelders Miroslav Radovic en Ondrej Duda en Poolse internationals als Tomas Jodlowiec en Michal Zyro. Bovendien speelt er een speler met een verleden in de Eredivisie: Marek Saganowski. Hij werd in 1996 door LSK Lodz kort verhuurd aan Feyenoord, waarvoor hij zeven wedstrijden speelde en niet scoorde.

Balans
Het wordt de allereerste keer dat Ajax en Legia elkaar tegenkomen. De voormalige legerclub speelde in het verleden zes keer tegen een Nederlandse ploeg en wist de helft van die ontmoetingen te winnen. De laatste Eredivisieclub die Legia trof was PSV. In 2011 won de ploeg van toenmalig trainer Fred Rutten in de EL-groepsfase thuis met 1-0 en uit met 3-0. In 1970 won Feyenoord in de halve finale van de Europa Cup I van Legia, waarna het Celtic in de finale klopte. FC Utrecht verloor in 2002 in de UEFA Cup de twee ontmoetingen met de huidige koploper van Polen. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.