Ajax houdt zich vast aan het zelf gestelde voorbeeld

Reacties

Ajax hoopt dinsdag tegen Rapid Wien een ticket voor de play-offs om Champions League-deelname te verdienen. De laatste club die daarin slaagde, was PSV. In de huidige opzet van het voorportaal voor het miljoenenbal plaatste slechts één Nederlandse ploeg zich ook daadwerkelijk via die weg voor de groepsfase: Ajax zelf. Sinds het begin van deze eeuw ging het wat de Champions League-kwalificatie betreft steeds wat minder met de Nederlandse clubs.

Ajax houdt zich vast aan het zelf gestelde voorbeeld

Het seizoen 2010/11 was in veel opzichten historisch. Als kersvers landskampioen mocht FC Twente voor het eerst meedoen aan de Champions League. Bovendien was het de eerste jaargang dat de UEFA ging werken met een nieuwe opzet voor de kwalificatierondes. En dat betekende 'slecht' nieuws voor Ajax, dat nu ineens twee schiftingen moest zien te overleven.

Niet dat het in de jaren daarvoor - toen de nummer twee uit de Eredivisie nog maar één tweeluik moest winnen om zich te plaatsen - nou zo denderend verliep in die ene voorronde. In 2009 beet FC Twente zich stuk op Sporting Lissabon (0-0 uit, 1-1 thuis), een jaar eerder waren de Tukkers veel minder dan Arsenal (0-2 thuis, 4-0 uit), terwijl Ajax in 2006 en 2007 niet opgewassen bleek tegen respectievelijk FC Kopenhagen (0-2 thuisnederlaag na een 1-2 winst in Denemarken) en Slavia Praag (0-1 thuis, 2-1 uit).

Kennedy Bakircioglu vraagt zich af waar het in 2007 tegen Slavia Praag misging.
Kennedy Bakircioglu vraagt zich af waar het in 2007 tegen Slavia Praag misging.

Ajax lootte in 2010 het Griekse PAOK Saloniki, waartegen de Amsterdammers zich in in eigen huis in de voet leken te schieten: 1-1. Dankzij een wonderlijke return in Griekenland (3-3) plaatste de ploeg van Martin Jol zich tóch voor de play-offs. Daarin verwierf het zichzelf op bezoek bij Dinamo Kiev (1-1) een goede uitgangspositie voor de terugwedstrijd, die met 2-1 gewonnen werd (hoofdfoto). Het seizoen 2010/11 gaat daarmee de boeken in als het laatste jaar dat er twee Nederlandse clubs acteerden op het belangrijkste Europese podium.

Sindsdien slaagden de verschillende nummers twee van ons land er namelijk niet in dat kunstje te herhalen. Feyenoord strandde in 2014 tegen Besiktas (1-2 thuis, 3-1 uit) al in de derde voorronde, net zoals Dinamo Kiev in 2012 (2-1 in Oekraïne, 0-1 in Rotterdam) in die fase te sterk was. FC Twente (2011) en PSV (2013) kwamen wél in de play-offs terecht, maar verloren daarin van respectievelijk Benfica en AC Milan. Het was Nederland in die jaren dus niet gegeven om twee clubs in de Champions League te hebben. Dat was in het begin van deze eeuw wel anders.

Feyenoord redt het in 2014 niet tegen Besiktas.
Feyenoord redt het in 2014 niet tegen Besiktas.

Voorafgaand aan de mislukte pogingen in 2006, 2007, 2008 en 2009 was het namelijk drie keer wél raak. Ajax werkte zich in 2003 en 2005 in de enige voorronde voorbij Grazer AK en Brøndby, tussendoor deed PSV hetzelfde tegen Rode Ster Belgrado. Opvallend genoeg waren het die jaren telkens PSV en Ajax die Nederland vertegenwoordigden, hetgeen ook dit seizoen het geval kan zijn. Mocht dat lukken, evenaart Nederland de eerste twee jaren van deze eeuw.

Tussen 1999 en 2002 mocht de Eredivisie nog twee ploegen rechtstreeks afvaardigen naar de groepsfase, de nummer drie mocht het via de voorronde proberen. Twee keer lukte dat niet. Feyenoord werd in 2000 geklopt door Sturm Graz en Ajax verloor een jaar later van Celtic. In 2002 zorgden de Rotterdammers wél voor een succesje. Door Fenerbahçe uit te schakelen namen dat jaar drie Nederlandse ploegen - ook Ajax en PSV - deel aan de Champions League, net als in 1999 overigens. Van die tijden zijn we inmiddels ver verwijderd. Bij een goed resultaat dinsdag wacht Ajax op zijn weg naar de groepsfase van de Champions League nog een loodzware play-off.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.