Ajax houdt met tien man stand tegen Jablonec

Ajax heeft zich moeizaam geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Na de 1-0 zege op FK Jablonec in Amsterdam volstond in Tsjechië een doelpuntloos gelijkspel.

Ajax trad aan met dezelfde elf als in de uitwedstrijd tegen Rapid Wien, waar het eind juli 2-2 speelde in de voorronde van de Champions League. Kenny Tete en Daley Sinkgraven keerden dus terug in de basis van de Amsterdammers, die zondag in de gewonnen wedstrijd tegen NEC (0-2) nog aantraden met Ricardo van Rhijn en Lasse Schöne.

Zo dominant als Ajax in Wenen het grootste deel van de eerste helft voor de dag kwam, speelde het elftal van trainer Frank de Boer nu niet. Wel voetbalden de Amsterdammers ver op de helft van de tegenstander en kregen ze via Arek Milik het eerste kansje van de wedstrijd. De Pool kreeg echter geel, toen hij zich in de ogen van de Deense scheidsrechter Kenn Hansen liet vallen omdat hij niet meer bij de bal meer kon.

Kansjes
Jablonec liet Ajax het spel maken, loerend op zijn kansjes. En na mistasten van Kenny Tete ontstond ook de beste mogelijkheid voor de thuisclub, toen Nermin Crnkic een gevaarlijke aanval opzette en Jasper Cillessen ver zijn doel uit moest om redding te brengen. Veel noemenswaardigs gebeurde er verder niet. Joël Veltman was nog het gevaarlijkst, maar hij raakte de bal na een hoekschop van Nemanja Gudelj verkeerd.

Jablonec-keeper Vlastimil Hruby had in de eerste helft weinig te doen.

Aanvankelijk leek de wedstrijd na rust net zo voort te kabbelen als de eerste, maar na een klein uur ontbrandde het duel alsnog. Eerst kreeg Jablonec uit het niets een penalty, na hands van de glijdende Jairo Riedewald. Jan Gregus trapte de bal hard tegen de paal, waarmee hij de eerste speler is die ooit een penalty miste tegenover Jasper Cillessen. De Nijmegenaar zag de voorgaande 24 pogingen immers allemaal zijn doel in gaan en vierde deze meevaller uitbundig met de meegereisde fans.

Amper van de schrik bekomen, kreeg Ajax twee minuten later wéér een tegenvaller te verwerken. Riechedly Bazoer ontving zijn tweede gele kaart, waardoor zijn ploeg het laatste half uur met een man minder verder moest. Trainer Frank de Boer bracht met Van Rhijn voor Milik een extra verdediger op het veld en zag dat zijn ploeg in ondertal nog de beste kansen kreeg ook.

Paal
Mitchell Dijks gleed weg toen hij na een kluts de bal voor zijn voeten kreeg, waarna zijn inzet tegen de buitenkant van de paal belandde. En Anwar El Ghazi vond na een briljante ingeving invaller Viktor Fischer, die vrij voor keeper Vlastimil Hruby zwak inschoot. Aan de overkant moest Cillessen nog een keer serieus in actie komen, maar was zijn reflex op de lijn sterk.

En zo hield Ajax ook met tien man stand, waardoor het vrijdag te horen krijgt wie het treft in de groepsfase van de Europa League. Vanaf 13.00 uur wordt geloot in Monaco.