Ajax hoopt tegen beter weten in op tweede unicum

Reacties

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Woensdagavond ontvangt Ajax in de groepsfase van de Champions League het roemruchte Barcelona (aftrap 20.45 uur).

Ajax hoopt tegen beter weten in op tweede unicum

Ajax

Positie in Groep E: Derde (G2 V1)

'Vorig jaar ging het in Camp Nou een stuk beter', concludeerde Frank de Boer twee weken geleden met frisse tegenzin na de 3-1 nederlaag van Ajax in Barcelona. Het was een even confronterende als terechte constatering. Ajax lijkt geen haar dichter bij de Europese top dan in het najaar van 2010, toen Johan Cruijff opriep tot een revolutie na de 0-4 nederlaag in de Champions League tegen Real Madrid. Volgens De Boer zijn transfers daar de oorzaak van. 'We spelen elk jaar Champions League, maar elk jaar is dat met andere spelers', sprak hij na Barça-uit.

Dat De Boer uitgerekend dit seizoen die conclusie trekt, is pijnlijk. Er vertrok afgelopen zomer namelijk maar één speler (Daley Blind) die vorig seizoen een onbetwiste basisspeler was in Amsterdam. Siem de Jong was immers veelvuldig geblesseerd. Dat terwijl Ajax de zomers ervoor telkens twee of meerdere steunpilaren zag gaan. Met andere woorden: dit is hét seizoen om ook eindelijk Europees te presteren. Alleen lijkt het weer niet te lukken. In de Champions League tenminste.

Het is nog niet te laat, maar als Ajax nog wat wil, dan mag er vanavond niet verloren worden. Eigenlijk is een herhaling van de superstunt van een jaar geleden (2-1 zege) het enige dat de Amsterdammers kunnen gebruiken. Het unicum nog een keertje dunnetjes overdoen. Het is waarschijnlijk tegen beter weten in hopen op een mirakel.

Toch kan De Boer vanavond een basisformatie op de been brengen die nauwelijks afwijkt van het elftal dat Barcelona vorig jaar versloeg. Van de elf van toen staan alleen Blind (Manchester United) en Danny Hoesen (FC Groningen) niet meer onder contract in Amsterdam.

Barcelona

Positie in Groep E: Tweede (W2 V1)

De situatie waarin Barcelona en Ajax verkeren is totaal anders dan ten tijde van de Amsterdamse sensatie van vorig jaar. De omstandigheden in de groep waren een seizoen geleden dusdanig dat Barça zelfs na de nederlaag in de hoofdstad probleemloos eerste eindigde.

Deze keer hoeft Ajax niet te hopen op een wat slappere instelling bij de Catalanen. Niet alleen kan Barcelona zich in de strijd om de koppositie met Paris Saint-Germain absoluut geen nederlaag veroorloven; na twee opeenvolgende nederlagen in de competitie (tegen Real Madrid en Celta de Vigo) is Barcelona gebrand op eerherstel. Trainer Luis Enrique, die na de verliespartijen de nodige kritiek kreeg, zal in Amsterdam de sterkst mogelijke formatie op de been brengen. Van zijn grote spelers ontbreekt alleen Andrés Iniesta.

Voor Luis Suarez is de ontmoeting met Ajax om meerdere redenen bijzonder. Hij speelt vanavond zijn eerste Champions League-wedstrijd in het shirt van Barcelona. Sterker nog: het is zijn eerste duel in het toernooi sinds 8 december 2010. Toen leverde hij met Ajax een knappe prestatie door met 0-2 te winnen bij AC Milan. Van de achttien spelers in de wedstrijdselectie van toen, is er geen enkele nog steeds actief in Amsterdam. De Boer, die in San Siro debuteerde als coach, is als enige hoofdrolspeler overgebleven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.