Ajax hoopt op mindere dag PSG bij weerzien met Zlatan

Reacties

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Woensdagavond (20.45 uur) begint voor Ajax een nieuwe editie in de Champions League als Paris Saint-Germain op bezoek komt.

Ajax hoopt op mindere dag PSG bij weerzien met Zlatan

Ajax

Laatste vijf duels in CL: G-V-W-W-G

Bijna traditioneel heeft Ajax ook de afgelopen transferzomer weer enkele vaste waarden moeten laten gaan. Spelers als Daley Blind, Siem de Jong, Christian Poulsen, Bojan Krkic en Kenneth Vermeer vertrokken. Even traditioneel is de wens van Frank de Boer om in de Champions League voor het eerst sinds het seizoen 2005/06 weer eens te overwinteren in het meest lucratieve en prestigieuze Europese clubtoernooi. De afgelopen drie edities slaagde De Boer daar niet in met de Amsterdammers.

Gezien de loting, waarbij Ajax behalve aan PSG ook aan Barcelona en APOEL Nicosia gekoppeld werd, wordt een plekje veroveren bij het uit zestien clubs bestaande elitekorps van Europa een enorme kluif. Een blik op de vervangers van de vertrokken steunpilaren toont eveneens hoe zwaar de opgave is voor Ajax. Nick Viergever, Richairo Zivkovic, Arkadiusz Milik, Robert Muric, Diederik Boer en huurling Niki Zimling zijn niet de namen waar het Amsterdamse publiek warm van is geworden.

Duidelijk is dat het jonge Ajax zal moeten stunten om een plek in de achtste finale af te dwingen. De competitiestart biedt nog niet echt houvast. In de eerste twee duels werden Vitesse en AZ met 4-1 en 1-3 verslagen. Vervolgens volgde een dip aangezien PSV en FC Groningen met 1-3 en 2-0 te sterk waren. Tegen hekkensluiter Heracles Almelo toonde Ajax maar nauwelijks herstel: een nipte 2-1 winst.

En toch gloort er hoop. Onder normale omstandigheden zal PSG winnen van Ajax, maar omdat de Nederlandse kampioen niet meer gebukt gaat onder de druk van het moeten winnen (zoals op Nederlandse bodem) kan er met een elftal vol strijdlust en onbevangenheid wellicht een verrassing ontstaan. Zo werd vorig seizoen Barcelona verslagen; een uiterst knappe prestatie waar bij het onervaren Ajax nog altijd krampachtig aan vastgehouden wordt.

De terugkeer van Zlatan
In De Arena zal het publiek Zlatan Ibrahimovic, de grote ster van PSG, een heldenonthaal bieden. De publiekslieveling van weleer, die na een moeizame start alsnog de harten van het kritische publiek voor zich won, is immers nog altijd terug te vinden op een prominente plaats in de Ajax-annalen. Alleen Jari Litmanen (20) en Patrick Kluivert (9) maakten in het kampioenenbal meer doelpunten dan de Zweed, die tot zes treffers kwam in zijn negentien optredens. Veelzeggend is dat de huidige Ajax-selectie maar twee spelers herbergt die op meer dan één Champions League-treffer kunnen bogen: Lasse Schöne en Niklas Moisander, beiden met twee goals.

Behalve Ibrahimovic treft Ajax bovendien twee andere oude bekenden. Maxwell werkte liefst 23 duels af in het Champions League-shirt van Ajax en Gregory van der Wiel deed dat twaalf keer.

Paris Saint-Germain

Laatste vijf duels in CL: V-W-W-W-V

Een blik op het keurkorps van trainer Laurent Blanc toont ontegenzeggelijk dat Ajax normaliter geen schijn van kans heeft tegen PSG. Grote namen als Zlatan Ibrahimovic en Edinson Cavani hebben zich op het Europese podium al lang en breed bewezen.

De transferuitgaven van de twee clubs schetsen eenzelfde beeld. Waar PSG de laatste jaren met geld smeet om de droom van het omhoog houden van De Cup met de Grote Oren te bewerkstelligen, werd er afgelopen zomer maar één grote transfer afgerond. De Parijzenaars tastten daarbij wel direct uitermate diep in de buidel voor verdediger David Luiz: vijftig miljoen euro. Ajax zette daar een laag bedrag tegenover. Nick Viergever (twee miljoen euro), Richairo Zivkovic (twee miljoen), een huursom van een paar ton van Niki Zimling en enkele tonnen voor Robert Muric brachten de transferuitgaven op ruim vier miljoen.

Uitgelicht
En tóch is er ondanks de zo goed als onvergelijkbare budgetten een kleine kans. Waar Ajax in beginsel aanvallend voor de dag komt, is in de Ligue 1 bewezen dat PSG niet zomaar over op papier veel mindere ploegen heen dendert. Stade Reims, Evian TG en Stade Rennes sleepten een punt uit het vuur tegen de favoriete Franse kampioen, al was dat regelmatig met verdedigender spel dan de traditionele Ajax-tactiek. Bastia en Saint-Étienne werden dan wel weer verslagen met 2-0 en 5-0.

Met andere woorden: zonder opperste concentratie, noodzaak tot winnen óf motivatie is PSG punten afhandig te maken. Voor Ajax zou de loting daarom wel eens averechts kunnen werken. Blanc liet immers al weten in Amsterdam met een kickstart te willen beginnen aan een Champions League-campagne die minimaal moet leiden tot een plek bij de laatste vier, iets dat Chelsea vorig seizoen in de kwartfinale nog voorkwam. Aan de andere kant: wellicht dat de PSG-vedetten denken dat er in vijf duels nog wel wat te repareren is en er sprake van onderschatting is...

Onderlinge historie

Ajax trof PSG nog nooit in Europees verband. Sterker nog, er is maar één Nederlandse club die het ooit tegen de huidige Franse kampioen opnam. Op 18 december 2008 verloor het FC Twente van Steve McClaren in Parc des Princes met 4-0 door goals van Peguy Luyindula (twee), Mateja Kezman en Stéphane Sessegnon.

In  Amsterdam is vanavond de Duitser Wolfgang Stark de scheidsrechter. Onder zijn leiding verloren de Amsterdammers nog nooit in de Champions League. Tegen Internazionale werd het in 2006 2-2 en vijf jaar later eindigde het treffen met Olympique Lyon doelpuntloos.  Vanaf 20.45 uur zal blijken of dat zo blijft en of Ajax tegen alle verwachtingen in daadwerkelijk kan verrassen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.