Ajax hoopt dat El Clásico schaduw vooruit werpt

Reacties

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Dinsdagavond gaat Ajax in Groep F van de Champions League op bezoek bij Barcelona (aftrap 20.45 uur).

Ajax hoopt dat El Clásico schaduw vooruit werpt

Barcelona

Laatste vijf duels in CL: W-G-V-W-V

Zo onaantastbaar als de ploeg van Luis Enrique dit seizoen is in de eigen Primera División, zo moeizaam verloopt het voor de Catalanen vooralsnog in de Champions League. De nipte overwinning op APOEL Nicosia (thuis, 1-0) en de nederlaag bij Paris Saint-Germain (uit, 3-2) staan in schril contrast met de 22 punten die Barça uit de eerste acht competitiewedstrijden pakte, zonder ook maar één tegendoelpunt te krijgen.

Daarbij moet worden aangetekend dat Barcelona nou niet bepaald het lastigst denkbare programma heeft gehad. Nummer zes Villarreal was tot op heden de hoogstgeklasseerde ploeg die de Blaugranas tegenkwamen, terwijl met Athletic de Bilbao, Elche en Levante respectievelijk de nummer zeventien, achttien en negentien verslagen werden. Een hoopgevend gegeven voor Ajax zou moeten zijn dat voor Barcelona komend weekend de eerste échte test wacht.

En wat voor een. Zaterdagavond om 18.00 uur gaat de koploper op bezoek bij nummer drie én aartsrivaal Real Madrid. El Clásico wordt niet alleen een treffen tussen twee gezworen vijanden, maar ook tussen de qua doelpunten onaantastbare Cristiano Ronaldo (vijftien competitiegoals) enerzijds, en Lionel Messi en Neymar (met respectievelijk zeven en acht goals goed voor evenveel doelpunten als de Portugees in zijn eentje) anderzijds.

Met het oog op die kraker zou Luis Enrique er wel eens voor kunnen kiezen om bepalende spelers rust te gunnen. Middenvelder Sergio Busquets zit vanwege een heupblessure al niet bij de wedstrijdselectie, terwijl het ook nog maar de vraag is of bijvoorbeeld aanvoerder Xavi (de hele wedstrijd) in actie komt. Bovendien moet keeper Claudio Bravo, verantwoordelijk voor die lange reeks zonder tegengoal in de competitie, in Europees verband plaatsmaken voor Marc-André ter Stegen. Ajax hoeft eveneens geen rekening te houden met de twee ex-Ajacieden die in Barcelona spelen. Thomas Vermaelen is geblesseerd, Luis Suarez zit zijn laatste wedstrijd schorsing uit.

Ajax

Laatste vijf duels in CL: W-W-G-G-G

Waar Barcelona dit weekend zijn eerste échte topduel afwerkt, heeft Ajax er al een paar duels met concurrenten op zitten. Van koploper PSV werd verloren thuis, 1-3), Feyenoord werd in Rotterdam met 1-0 geklopt, terwijl Ajax er afgelopen zaterdag bij FC Twente vandoor ging met een punt: 1-1. Mede door die wisselvallige resultaten bezetten de mannen van Frank de Boer de tweede plaats in de competitie.

Ook in de Champions League is 'wisselvallig' het kernwoord. De opening was met een 1-1 tegen de miljoenploeg van Paris Saint-Germain behoorlijk, maar met datzelfde resultaat op bezoek bij het Cypriotische APOEL Nicosia waren de Amsterdammers allerminst tevreden. Iedereen was het er wel over eens dat zes punten tegen APOEL noodzakelijk waren om de hoop op het overleven van de groepsfase in leven te houden. Nu zullen de punten elders gepakt moeten worden.

Gezien de resultaten van de laatste jaren lijkt het welhaast onmogelijk dat dat dinsdagavond in Camp Nou gaat gebeuren. Hoewel Ajax in de Champions League al vijf wedstrijden ongeslagen is (drie gelijke spelen, twee overwinningen) boekte het de laatste uitzege in het miljoenenbal meer dan drie jaar geleden.

Op 18 oktober 2011 werd Dinamo Zagreb verslagen: 0-2. Sindsdien wist Ajax op bezoek bij Olympique Lyon, Borussia Dortmund, Manchester City, Real Madrid, Barcelona, Celtic, AC Milan én APOEL Nicosia niet te winnen. Wel won het in het kader van de Europa League tussendoor bij Manchester United. Bovendien verloor Barcelona in eigen huis nog nóóit van een Nederlandse opponent.

Ajax zal zoals gezegd hoop moeten putten uit het feit dat Barcelona over een paar dagen de misschien wel belangrijkste wedstrijd van het jaar wacht. Vorig jaar toonden de Amsterdammers aan dat ze kunnen toeslaan tegen een Barcelona dat niet op volle oorlogssterkte is. In Amsterdam (2-1) deden bijvoorbeeld Dani Alves, Victor Valdés, Jordi Alba en Lionel Messi niet mee. Frank de Boer zal zich vasthouden aan dat duel en hopen dat zijn voormalig ploeggenoot Luis Enrique alvast vooruitkijkt.

Onderlinge historie

Tot vorig seizoen bestonden de onderlinge confrontaties tussen Barcelona en Ajax uit louter acht oefenwedstrijden. Daar kwam vorig seizoen verandering in, toen de twee grootmachten elkaar in Groep H van de Champions League eindelijk eens in een officieel duel ontmoetten. In Camp Nou verloor Ajax dankzij treffers van Lionel Messi (drie) en Gerard Piqué kansloos met 4-0.

In De Arena verrasten de Amsterdammers echter vriend en vijand door met 2-1 te winnen. Thulani Serero en Danny Hoesen zetten Ajax nog voor rust op 2-0, waarna de ploeg van Frank de Boer een rode kaart voor Joël Veltman en een benutte penalty van Xavi overleefden. Ondanks dat zou Barcelona groepswinnaar worden en moest Ajax dankzij de derde plaats genoegen nemen met de Europa League. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.