Ajax herstelt zich dankzij debutant Dolberg van fout Cillessen

Reacties

Ajax moet volgende week woensdag tijdens de return tegen PAOK Saloniki minimaal één keer scoren om in de race te blijven voor een Champions League-ticket. Het heenduel in De Arena tijdens de derde voorronde van het miljoenenbal is in 1-1 geëindigd na een fout van Jasper Cillessen en een goal van debutant Kasper Dolberg.

Ajax herstelt zich dankzij debutant Dolberg van fout Cillessen

Ajax begon met liefst vier tieners in de basis tegen het veel ervarener PAOK. Uitgerekend de oudste Ajacied zorgde ervoor dat trainer Peter Bosz in zijn eerste officiële wedstrijd halverwege de eerste helft tegen een achterstand aankeek. Cillessen kwam in de 27ste minuut om onbegrijpelijke redenen zijn doel uit bij een counter van PAOK. Rechtsbuiten Djalma omspeelde de 27-jarige doelman en kreeg de bal vanuit een moeilijke hoek nog in het doel.

PAOK kreeg meteen daarna nog een enorme kans, maar Stefanos Athanasiadias kreeg de bal uit een voorzet van Garry Rodrigues (ex-FC Dordrecht) niet tussen de palen. Ajax had daarom nog een uur om de fout van Cillessen recht te zetten. Vóór de 0-1 bleek al dat er achterin bij PAOK iets te halen viel. Uitblinker Jairo Riedewald raakte de onderkant van de lat met een geplaatst schot en Dolberg scoorde zelfs na een fout van doelman Panagiotis Glykos, maar werd teruggefloten wegens buitenspel.

Jasper Cillessen beging een dure fout toen PAOK Saloniki halverwege de eerste helft zich een paar keer onder de druk van Ajax uit voetbalde.
Jasper Cillessen beging een dure fout toen PAOK Saloniki halverwege de eerste helft zich een paar keer onder de druk van Ajax uit voetbalde.

Ajax ging daarna op dezelfde weg verder door vroeg druk te zetten, zoals Bosz al had aangekondigd, en de bal lang in de ploeg te houden. Af en toe zat er, zoals ook al voorafgaand aan de afgekeurde goal van Dolberg, een prachtige combinatie tussen. Anwar El Ghazi volleerde na een omhaal van Donny van de Beek echter op de vuisten van Glykos, die vlak na rust ook een kopbal van Dolberg over de lat tikte na een goede voorzet van Mitchell Dijks.

Na 57 minuten was Glykos dan toch geklopt door een welgemikt schot van Dolberg. De achttienjarige Deense vervanger van Arek Milik haalde na een korte combinatie door het hart van de PAOK-defensie uit van buiten het strafschopgebied en bekroonde zijn debuut met zijn eerste officiële doelpunt voor Ajax. Met Amin Younes als vervanger van de andere debutant, Mateo Cassierra, zetten de Amsterdammers daarna de jacht in op de o zo belangrijke tweede treffer.

Behalve een kans voor Dolberg uit een voorzet van de onvermoeibare Davy Klaassen kreeg die jacht eigenlijk nooit echt gestalte, mede doordat Younes ongelukkig inviel. De beste mogelijkheid in het laatste half uur was daarom nog voor PAOK. In de 66ste minuut ontsnapte Georgios Tzavellas na een afgeslagen corner aan de aandacht van de Ajax-defensie. Cillessen voorkwam dat de Griekse verdediger kon inkoppen door dit keer wel goed uit zijn doel te komen.

In de slotfase zette Ajax nog één keer aan, maar meer dan een ongevaarlijke kopbal van El Ghazi leverde dat niet op. Daardoor is volgende week woensdag tijdens de return in Griekenland een resultaat gevraagd. Zes jaar geleden wist Ajax wel raad met dezelfde uitgangspositie. Toen werd het na een 1-1 gelijkspel in Amsterdam 3-3 in Thessaloniki, waarna de ploeg van toenmalig trainer Martin Jol in de play-offs ten koste van Dinamo Kiev het hoofdtoernooi bereikte. Het is het scenario waarop Ajax weer hoopt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.