Ajax heeft klus in Warschau snel geklaard

Na vier jaar heeft Ajax eindelijk weer een Europese knock-outfase overleefd. Tegen Legia Warschau konden de Amsterdammers al snel achteroverleunen (0-3).

Trainer Frank de Boer zocht na 45 minuten de kleedkamer op in de wetenschap dat hij na het succes in 2011 tegen Anderlecht in Europa eindelijk weer eens de eerste Europese horde na de winterstop heeft genomen. Na de debacles tegen onder meer Steaua Boekarest en Red Bull Salzburg kon Ajax nu wel vrolijk terugkeren naar Amsterdam.

Arek Milik zorgde voor de beslissende tikken aan het adres van de landgenoten. De spits deelde na een indrukwekkende rush de eerste klap in de elfde minuut uit. Hij ontving de bal na een uittrap van Jasper Cillessen rond de middenlijn om na het oversteken van de vijandelijke helft doeltreffend - met rechts - uit te halen.

De Poolse verdediging bood Milik wel de gelegenheid door niet daadkrachtig in te grijpen. Legia Warschau had meer last van dat euvel en bood Ajax daarmee de helpende hand. Dat werd in de dertiende minuut ook pijnlijk duidelijk, toen keeper Dusan Kuciak zich verkeek op een indraaiende vrije trap van Ricardo Kishna. Uiteindelijk werkte Nick Viergever de bal over de lijn.

Legia Warschau kwam deze voortvarende start van Ajax niet meer te boven. In Amsterdam had de ploeg van trainer Henning Berg zich nog kunnen oprichten, maar dat bleek in het eigen stadion te veel gevraagd na het dramatische begin. De 0-3 van Milik na een mooie pass van Kishna maakte op slag van rust een einde aan de illusies van Legia.

De Poolsen gastheren konden na rust de treurige avond in het lege stadion niet eens enige glans geven met een eretreffer. Kansen waren er wel, maar Jasper Cillessen bleek net als in de heenwedstrijd een te grote sta-in-de-weg.

Vrijdag weet Ajax welke ploeg het treft in de achtste finale. De vraag blijft wat de wedstrijd tegen Legia betekent voor het Europese vervolg. Gezien het snel geknakte Poolse verzet was er geen sprake van een krachtmeting.