Ajax heeft in Cruijff-wedstrijd geen kind aan PEC Zwolle

Ajax heeft het eerbetoon aan Johan Cruijff kracht bijgezet met een overwinning op PEC Zwolle: 3-0. De Amsterdammers zijn hierdoor weer koploper in de Eredivisie.

De wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle stond volledig in het teken van het afscheid van clubicoon Cruijff. De supporters liepen met een marsroute naar De Arena, waar overal verwijzingen naar Cruijff zichtbaar waren. Op het veld waren shirts van Ajax, het Nederlands elftal en Barcelona zichtbaar met de rugnummers van de legendarische nummer veertien, die in Catalonië met negen op zijn rug speelde. Na een indrukwekkende minuut stilte, vanaf de tribune gadegeslagen door Jordi Cruijff, verplaatste de aandacht zich naar het veld.

Het Nederlands elftal (2-3 tegen Frankrijk) en Barcelona (1-2 tegen Real Madrid) konden op de grasmat geen vervolg geven aan het eerbetoon aan Cruijff. Ajax slaagde er in een speciaal shirt wél in om te winnen. Al in de tweede minuut was het raak voor de Amsterdammers. De mee opgekomen centrumverdediger Nick Viergever leverde een schitterende voorzet af en Lasse Schöne kopte ongehinderd binnen.

In De Arena werd op fraaie wijze stilgestaan bij het overlijden van Johan Cruijff.

Vervolgens toonde Arek Milik aan dat hij op dit moment de man in vorm is bij Ajax. Na een combinatie op de rechterflank legde Riechedly Bazoer de bal terug en bij de eerste paal zorgde Milik voor de 2-0. Het was de zesde wedstrijd op rij waarin het raak was voor de Poolse spits. In de veertigste minuut kon Milik opnieuw juichen. Hij kreeg de bal na een pass van Mitchell Dijks voor zijn linker in het strafschopgebied en drukte beheerst af. De onderkant van de lat voorkwam vlak voor rust een glaszuivere hattrick voor Milik, die een vrije trap van Nemanja Gudelj bijna tot doelpunt promoveerde.

In de 49ste minuut kreeg Milik een herkansing. Dit keer kwam de bal voor zijn zwakke rechterbeen en mikte hij over. Ajax-trainer Frank de Boer kon gezien de ruime voorsprong na een uur Riechedly Bazoer en Davy Klaassen wat rust gunnen. Daley Sinkgraven maakte als invaller zijn rentree en ook jeugdspeler Donny van de Beek betrad het veld. Aan de stand veranderde dit niets meer.

Door de simpele zege op PEC keert Ajax weer terug aan kop in de Eredivisie. Achtervolger PSV heeft twee punten achterstand. Zwolle blijft negende en mag nog steeds hopen op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.