Ajax geeft FC Groningen in Amsterdam klop

FC Groningen kon op twee kansen voor Tim Matavz na Ajax niet van de overwinning afhouden. Jan Vertonghen was topscorer van de middag (3-0).

Martin Jol verraste door Marko Pantelic op de bank te houden. De tactische zet van de Ajax-trainer was juist gezien het overwicht dat de Amsterdammers hadden. Vertonghen onderstreepte de verhoudingen zeven minuten voor rust. De Belgische verdediger brak met een kopbal na een vrije trap van Demy de Zeeuw de ban.

Dat Ajax met een 1-0 voorsprong kon gaan rust, mocht Matavz zich ook aanrekenen. De Sloveense spits verzuimde tot keer toe een grote kans om te zetten in een treffer voor FC Groningen. Kwam hij bij een voorzet van Koen van de Laak met zijn passen niet goed uit, na een slimme pass van Ajax-huurling Daley Blind maakte Matavz de verkeerde keuze. Ajax-keeper Maarten Stekelenburg had daardoor de kans de bal voor de voeten van de doorgebroken spits weg te tikken. Van FC Groningen werd in de tweede helft in aanvallend opzicht weinig meer vernomen. De ploeg van trainer Ron Jans kwam niet veel verder dan het beperken van de schade. Na missers van Luis Suarez en Dennis Rommedahl besliste Siem de Jong met een schitterende treffer het duel.

De aanvallende middenvelder knalde de bal na voorbereidend werk van Vurnon Anita keihard met zijn linkervoet achter FC Groningen-keeper Brian van Loo. Tekenend voor het opgegeven verzet mocht Vertonghen in de slotfase een persoonlijk succes boeken.

Ajax hield door de overwinning de tweede plaats achter FC Twente, dat zaterdag Sparta met 3-0 klop gaf. FC Groningen maakte een pas op de plaats en voelt de hete adem van NAC Breda in de nek.