Ajax evenaart clubrecord met moeizame zege bij NEC

Reacties

Ajax heeft ook zijn derde competitiewedstrijd van dit seizoen gewonnen. Op bezoek bij promovendus NEC kwam de Amsterdamse defensie niet in de problemen en bleken enkele goede aanvallen voldoende voor de weinig overtuigende zege: 0-2.

Ajax evenaart clubrecord met moeizame zege bij NEC

De dubbele confrontatie in de play-off van de Europa League tegen FK Jablonec wierp zijn schaduw vooruit in het uitduel met NEC. Drie dagen na de moeizame 1-0 thuiszege op de Tsjechen gunde Frank de Boer rechtsback Kenny Tete en middenvelder Daley Sinkgraven namelijk rust. De Ajax-coach liet op de plaatsen van het jonge duo de vroegere vaste waarden Ricardo van Rhijn en Lasse Schöne terugkeren.

De wisselingen zorgden er niet voor dat Ajax fris en fruitig voor de dag kwam in Nijmegen. Door het lage tempo hadden de Amsterdammers opnieuw moeite veel kansen te creëren tegen een zeer defensief ingestelde opponent. Davy Klaassen dook weliswaar al snel vrij op voor keeper Hannes Halldórsson, maar na de misser van de aanvoerder werd alleen Arek Milik nog gevaarlijk in de eerste helft. De Poolse spits kreeg de bal tot twee keer toe niet het doel in. Eerst stond Halldórsson in de weg, in de rebound caramboleerde de bal tegen de paal.

Vlak na de hervatting had Milik meer geluk toen hij besloot van buiten het strafschopgebied maar eens met zijn sterke linkerbeen uit te halen. Halldórsson verkeek zich op de stuiterende bal in de korte hoek, waardoor Ajax ondanks het matige spel plots in een zetel zat. De defensie kwam namelijk net als in de vorige twee Eredivisie-wedstrijden nauwelijks in de problemen. Alleen Van Rhijn had zijn handen vol aan de bedrijvige basisdebutant Mohamed Rayhi. Dat De Boer het nodig vond in de slotfase toch Tete te brengen voor Van Rhijn was een teken aan de wand.

Clubrecord
Toch hoefde doelman Jasper Cillessen tegen zijn vorige werkgever geen heldendaden te verrichten om opnieuw geen treffers te incasseren en zo een clubrecord te evenaren. Alleen in de seizoenen 1995/96 en 1967/68 startte Ajax eerder de competitie met drie wedstrijden zonder tegendoelpunt. Een mooie aanval in de slotfase gaf de zege van de Amsterdammers nog wat extra glans. Na een voorzet van Klaassen miste Milik voor open doel, maar hij kreeg hulp van NEC-aanvoerder Rens van Eijden, die de bal achter zijn eigen keeper gleed.

De Amsterdammers hebben door de 0-2 zege met negen punten de maximale score en staan bovenaan in de Eredivisie. Zo tankt de ploeg van De Boer vertrouwen voor de return tegen Jablonec op donderdag. Promovendus NEC ziet juist een sterke reeks beëindigd worden. De Nijmegenaren wonnen hun voorgaande twintig thuiswedstrijden, waarvan overigens negentien in de Jupiler League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.