Ajax en PSV moeten Eredivisie de winter doorhelpen

Reacties

Ajax en PSV moeten een negatieve mijlpaal voor het Nederlandse voetbal voorkomen. Dit seizoen kan voor het eerst deze eeuw worden dat geen enkele Eredivisie-club overwintert in Europa.

Ajax en PSV moeten Eredivisie de winter doorhelpen

De prestaties van de Nederlandse clubs in Europa zijn bedroevend. FC Groningen is al uitgeschakeld in de Europa League, AZ kan alleen in theorie nog overwinteren en Ajax heeft zijn lot niet meer in eigen hand. PSV heeft dat in de Champions League wél, maar de voorsprong op CSKA Moskou en VfL Wolfsburg is dermate gering dat het nog alle kanten opkan met de Brabanders.

Mocht het rampscenario zich voltrekken waarin behalve Groningen ook AZ, Ajax én PSV in de groepsfase uitgeschakeld worden, dan heeft de Eredivisie voor het eerst deze eeuw geen Europese overwinteraar.

In het seizoen 1998/99 gebeurde het voor het laatst dat alle Nederlandse clubs voor de jaarwisseling al werden uitgeschakeld in Europa. Feyenoord vloog in de eerste ronde uit de UEFA Cup en Vitesse en Willem II deden dat een ronde later, SC Heerenveen kwam niet verder dan ronde twee in de Europa Cup II, terwijl Ajax en PSV geëlimineerd werden in de groepsfase van de Champions League.

Het leverde de Eredivisie dat jaar een belabberd coëfficiënt op van 4,833. Dat aantal moeten onze clubs deze jaargang nog maar eens zien te bereiken, want met nog twee speelronden te gaan in de CL en EL hebben onze clubs pas 3,250 punten vergaard voor de coëfficiëntenlijst, met alle dreigende gevolgen van dien.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.