Ajax doet zichzelf tekort met gelijkspel in Wenen

Reacties

Ajax heeft zich een goede uitgangspositie verworven om de volgende voorronde te bereiken in de Champions League, al deden de Amsterdammers zichzelf met 2-2 schromelijk tekort.

Ajax doet zichzelf tekort met gelijkspel in Wenen

Trainer Frank de Boer had toch wat lopen sleutelen aan zijn verwachte basisopstelling. Zo was er op het middenveld plaats voor Nemanja Gudelj en schoof Daley Sinkgraven een linie naar voren als linksbuiten. Gudelj was de eerste die een plaagstoot uitdeelde, maar zijn verre vrije trap smoorde in de muur.

Rapid Wien nam de regie langzaam over en aanvoerder Steffen Hofmann mocht geheel vrijstaand uithalen. Zijn schot werd door Jasper Cillessen over het doel gekeken, maar een paar tellen later nam de Ajax-keeper geen risico bij een schot van Stefan Stangl van de zijkant, dat er gevaarlijker uitzag dan het daadwerkelijk was.

Kluivert
Ajax loerde op zijn kansen en uit het niets opende aanvoerder Davy Klaassen in de 25ste minuut de score. Een dieptepass van Jairo Riedewald werd door Sinkgraven behendig uit de lucht geplukt en breed gelegd op de inlopende Klaassen. Die nam aan en punterde met zijn linker de 0-1 binnen, in het doel waarin Patrick Kluivert dat in 1995 ook deed.

Na de openingstreffer kreeg Ajax tal van mogelijkheden om de score uit te bouwen. Anwar El Ghazi besloot ondanks een vrijstaande Arek Milik met een schot rakelings voorlangs en even later schoof Gudelj de bal op aangeven van El Ghazi voorlangs. Sinkgraven kreeg de bal na een een-tweetje met Klaassen voor zijn zwakke rechter en kort daarna gaf hij bij een uitbraak te gehaast voor.

Op het moment dat de Amsterdamse storm wat ging liggen, leek Klaassen het duel alsnog in het slot te gooien. Nu was het met Riechedly Bazoer een andere achttienjarige met de dieptepass, die door Milik knap gecontroleerd werd. Zijn voorzet werd via de grond leep binnen gekopt door Klaassen (0-2), al had de marge bij rust nog groter kunnen zijn.

Gemakzuchtig
Na de sterke eerste helft leek Ajax het na rust wat gemakzuchtig op te nemen. Robert Beric mocht laag voorzetten, waarna Florian Kainz na een slimme loopactie de aansluitingstreffer voor het intikken had. Ineens was het vuur weer terug in het spel bij de thuisploeg, iets wat een paar minuten daarvoor nog onmogelijk leek.

Stefan Schwab bewees het opgeleefde Rapid daarna een slechte dienst door met twee benen gestrekt op Riedewald in te glijden. Scheidsrecher William Collum twijfelde geen moment en stuurde de Oostenrijker met een rode kaart weg. Riedewald kon wonderwel verder, want deze harde botsing had heel anders kunnen aflopen voor de tiener.

Met het laatste half uur in overtal waren de vooruitzichten nog steeds goed voor Ajax, maar de thuisclub rook duidelijk dat er wat te halen viel. Uiteindelijk leidde geschutter bij Joël Veltman de gelijkmaker in. Eerst was zijn pass niet goed, in tweede instantie kon hij het balverlies niet corrigeren. Invaller Louis Schaub legde breed op Beric, die de 2-2 binnen duwde.

Ondanks een klein slotoffensief van Ajax en nog een gevaarlijke uitbraak van Rapid werd er niet meer gescoord. Met twee uitdoelpunten heeft Ajax zich een prima uitgangspositie verschaft voor de return, maar het had de tweekamp hier al in Wenen kunnen beslissen. Volgende week dinsdag valt de beslissing, als er om 20.15 uur wordt afgetrapt in de De Arena.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.