Ajax deze eeuw nog zonder nederlaag bij aftrap nieuw jaar

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Ajax bindt zondag in Zwolle de strijd aan met PEC.

Ajax deze eeuw nog zonder nederlaag bij aftrap nieuw jaar
Speelronde: 18
Aftrap: zondag 15 januari, 14.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

• PEC Zwolle vond zichzelf tijdens de feestdagen terug op de zestiende plaats met slechts veertien punten en drie zeges. Ajax bezette de tweede plaats, op vijf punten van lijstaanvoerder Feyenoord.

• Ajax visiteert voor de zeventiende keer PEC Zwolle in het kader van de Eredivisie. De thuisploeg slaagde er vier keer in de Amsterdammers te verrassen, maar de laatste zege dateert alweer uit september 1988 (4-1). Acht keer kwam Ajax tot winst en viermaal leverde het duel geen winnaar op.

• Sinds de eeuwwisseling won PEC Zwolle in alle ontmoetingen slechts twee keer van Ajax. De club uit Overijssel piekte op het juiste moment, want die overwinningen werden behaald in de KNVB-bekerfinale van 2014 (5-1) en de strijd om de Johan Cruijff Schaal van datzelfde jaar (1-0).

• PEC Zwolle kwam slechts eenmaal tot scoren in de laatste zes competitieduels, liefst 75 doelpogingen ten spijt. Alleen verdediger Bart Schenkeveld trof doel.

• Ron Jans, die zijn aflopende contract niet zal verlengen, begint aan zijn afscheidstournee bij PEC Zwolle. De oefenmeester behaalde nog nooit zo weinig punten (veertien) in een eerste competitiehelft als in dit seizoen.

• 46 procent van Ajax' tegengoals in dit Eredivisie-seizoen viel in het laatste kwartier. Als alle wedstrijden slechts 75 minuten zouden duren, zouden de Amsterdammers de ranglijst royaal aanvoeren. Feyenoord zou dan op negen punten volgen.

• Deze eeuw is Ajax nog ongeslagen in zijn eerste Eredivisie-wedstrijd in een kalenderjaar. In 1999 ging het voor het laatst fout voor de Amsterdammers, toen FC Twente met 2-1 won.

• Ajax heeft na zeventien speelrondes vier punten minder dan vorig seizoen. Destijds hadden de Amsterdammers op de helft van de competitie 41 punten, nu 37. PEC loopt elf punten achter ten opzichte van het schema van afgelopen seizoen: 25 om veertien punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.