Ajax dankzij hoekschoppen snel klaar met SC Cambuur

Corners zijn voor Ajax het perfecte wapen gebleken om het verzet van SC Cambuur te breken. Liefst drie keer was het feest voor de Amsterdammers na een hoekschop, waardoor het duel (5-1) bij rust al beslist was.

Cambuur begon bij voorbaat al aan een schier onmogelijke missie in De Arena, aangezien de Leeuwarders dit kalenderjaar nog geen enkele uitwedstrijd in de Eredivisie wonnen en in de gehele historie nog nooit bij Ajax zegevierden.

Een voordeel voor de ploeg van trainer Henk de Jong was dat de fanatieke supporters van Ajax de eerste helft wegbleven uit protest tegen de bestuurlijke onrust. Toen de fans halverwege alsnog het stadion betraden, moesten ze constateren dat het duel al gespeeld was.

Hoekschoppen van Nemanja Gudelj bleken de sleutel tot het Amsterdamse succes. In de 25ste minuut opende Joël Veltman de score door raak te koppen na een ingestudeerde korte variant. Vier minuten later promoveerde Arek Milik met het hoofd een nieuwe corner tot goal en vlak voor rust kwam een afgeslagen hoekschop via Mitchell Dijks voor de voeten van Davy Klaassen. De aanvallende middenvelder schoot geplaatst raak.

Davy Klaassen maakte vijf doelpunten in zijn laatste drie wedstrijden voor Ajax. Hier kopt hij de 3-1 binnen.

Het was de tweede goal van de avond voor Klaassen, die eerder al tegendraads een voorzet van Kenny Tete had binnengekopt. Cambuur had op de eerste Ajax-treffer nog snel een antwoord paraat via een fraaie kopbal van Sander van de Streek, maar na het tweede Amsterdamse doelpunt was het verzet van de bezoekers gebroken.

Na een uur deelde ook Amin Younes in de feestvreugde. De Duitse vleugelspeler omspeelde Leonard Nienhuis en tikte binnen. Veltman stond met een fantastische pass aan de basis van de goal. De ruime marge bood Ajax-coach Frank de Boer de kans om Lasse Schöne (die zijn honderdste Eredivisie-duel in Amsterdamse dienst speelde), John Heitinga en jongeling Vaclav Cerny nog wat minuten te gunnen.

Dankzij de 5-1 overwinning blijft Ajax koploper in de Eredivisie. Achtervolger PSV heeft twee verliespunten minder. Cambuur is de nummer zeventien.