Ajax dankzij goudhaantje Dolberg op rozen in Europa League

Ajax heeft ook zijn tweede wedstrijd in de groepsfase van de Europa League gewonnen. De ploeg van trainer Peter Bosz was donderdagavond met 1-0 te sterk voor Standard Luik.

In aanloop naar de wedstrijd tegen Standard leek Bosz van plan om Kasper Dolberg rust te geven. Dat de coach uiteindelijk van gedachten veranderde en de achttienjarige Deen toch opstelde, pakte goed uit voor Ajax. Dolberg was in de 28ste minuut namelijk de maker van het enige doelpunt van de wedstrijd.

Of iedereen in De Arena dat doelpunt ook meekreeg, is zeer de vraag. De fans van Standard misdroegen zich namelijk door vlak voor de aftrap veel vuurwerk af te steken, wat zorgde voor een enorme rookontwikkeling. Omdat het dak van het Amsterdamse stadion gesloten was, bleef de rook lange tijd hangen en waren de spelers op het veld moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Ondanks de rook speelde Ajax een prima eerste helft. Nemanja Gudelj, Lasse Schöne en Bertrand Traoré waren dreigend met schoten, voordat Davy Klaassen de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg. De aanvoerder scoorde niet door goed werk van keeper Jean-François Gillet, die even later tot zijn opluchting zag hoe Davinson Sánchez uit kansrijke positie voorlangs schoot.

Een groot deel van de eerste helft was vanaf de tribunes van De Arena moeilijk te volgen door de enorme rookwalm die boven het veld hing.

Na een klein halfuur was het alsnog raak. Een prachtige steekpass van Traoré zette Dolberg alleen voor Gillet en de tiener schoot ijzig koel binnen in de verre hoek. Op slag van rust leek het 2-0 te worden toen Dolberg en Klaassen combineerden, maar de spits ervoor koos om de bal terug te leggen op Klaassen in plaats van zelf te schieten. Die laatste pass werd onderschept.

In de tweede helft kwam Standard iets beter voor de dag en moest Ajax-goalie André Onana twee keer ingrijpen, maar de grootste kansen waren wederom voor de Amsterdammers. Nemanja Gudelj zag zijn vrije trap centimeters naast het doel belanden, terwijl de na 68 minuten voor Dolberg ingevallen Matteo Cassierra zag hoe na zijn goede actie de bal via Klaassen bij Amin Younes belandde. De Duitser punterde vanaf vijftien meter naast.

Ajax ontsnapte in de 84ste minuut nog aan de gelijkmaker toen een geweldige pegel van invaller Isaac Mbenza tegen de paal belandde achter de kansloze Onana. In de extra tijd redde diezelfde Onana Ajax met een fraaie save na een schot van Jean-Luc Dompé. Omdat het uiteindelijk bij 1-0 bleef is Ajax na twee duels met zes punten koploper in Groep C. Naaste achtervolger Celta de Vigo heeft door een 2-0 zege op het nog puntloze Panathinaikos vier punten. Standard moet het doen met één punt.