Ajax breidt voorsprong uit dankzij doelpunten Boerrigter

Ajax heeft optimaal geprofiteerd van de punten morsende concurrentie. De ploeg van trainer Frank de Boer won thuis eenvoudig van De Graafschap (3-1) en is nu zes punten los.

De thuisclub kende een bliksemstart in De Arena, want in de derde minuut kwam het al op voorsprong door een treffer van Derk Boerrigter. De linksbuiten, die voor het eerst in de basis startte sinds de 6-4 nederlaag bij FC Utrecht op 6 november, rondde beheerst af na goed terugleggen van Siem de Jong.

Door de vroege voorsprong was de spanning al snel verdwenen in Amsterdam en leek De Graafschap de schade vooral te willen beperken. Tot de 37ste minuut slaagden de Superboeren daar ook in, maar Christian Eriksen schoot toen op aangeven van Ismail Aissati de 2-0 binnen.

Na een goede actie van Jan Vertonghen kon Boerrigter in de 44ste minuut het derde Ajax-doelpunt maken, maar op slag van rust deed De Graafschap nog iets terug. Michael de Leeuw kopte een voorzet van Rydell Poepon binnen en zorgde voor de 3-1 ruststand.

Dat was ook tevens de eindstand, want in de tweede helft lukte het beide partijen niet meer om te scoren. Het tempo ging aan de kant van Ajax flink omlaag, maar desondanks kreeg het via Eriksen (lat) en Theo Janssen (lob over) nog kansen op een grotere zege.

De tiende overwinning op rij voor Ajax zorgt ervoor dat de club nu 64 punten heeft uit dertig wedstrijden, waardoor het zes punten voorsprong heeft op AZ en Feyenoord die tweede en derde staan. De Graafschap blijft op negentien punten staan en staat zeventiende en voorlaatste. Foto: VI Images