Ajax boekt moeizame overwinning op De Graafschap

De Graafschap bezorgde Ajax een moeizame avond, maar vergat zichzelf daarvoor te belonen. Mounir El Hamdaoui en Siem de Jong tekenden voor de gelukkige treffers (2-0).

Voor het eerst sinds de trainerswissel had El Hamdaoui een basisplaats bij Ajax. De Marokkaanse aanvaller deed wat van hem werd verwacht als centrumspits. Twee minuten voor rust tekende hij voor de openingstreffer.

De treffer kon niet verbloemen dat Ajax een moeizame eerste helft speelde. De soepele aanvallen waren op een hand te tellen. Tekenend genoeg kwam de 1-0 van El Hamdaoui met meer geluk dan wijsheid tot stand. Na een sliding van Miralem Sulejmani viel de bal pardoes voor de voeten van de Marokkaan; 1-0.

Ook na rust liet Ajax slechts bij vlagen zijn kwaliteiten zien. De Graafschap rook zijn kans en had ook de gelegenheid de Amsterdammers in verlegenheid te brengen. Steve De Ridder was na een uur het dichtst bij een gelijkmaker. De lat stond een treffer van de Belg in de weg.

Siem de Jong, die toen de spitspositie voor zijn rekening invulde, maakte elf minuten voor tijd een einde aan de Amsterdamse onzekerheid. Een voorzet van Lorenzo Ebicilio won door de aanraking met een been van De Graafschap-back Purrel Fränkel aan gevaar. De Jong prikte de bal via Leon Broekhof achter keeper Boy Waterman. Foto: VI Images