Ajax beleeft ongekende afgang tegen amateurs en sluit 2023 in stijl af

Reacties

Ajax heeft donderdag een afgang van ongekende proporties beleefd. De Amsterdamse club ging in het KNVB-bekertoernooi onderuit tegen de amateurs van Hercules uit Utrecht, die uitkomen in de Derde Divisie. De nederlaag past in het bizarre seizoen dat Ajax tot nu toe doormaakt.

Ajax beleeft ongekende afgang tegen amateurs en sluit 2023 in stijl af
© Pro Shots
USV Hercules
USV Hercules
3 - 2
Ajax
Ajax

De wedstrijd werd gespeeld in de Galgenwaard, thuishaven van FC Utrecht. Sportpark Voordorp van Hercules bleek niet geschikt voor het bekerduel. Ajax stond net als afgelopen weekend tegen PEC Zwolle (2-2) onder leiding van Michael Valkanis, de assistent van John van 't Schip. De interim-trainer verblijft in Australië voor de bruiloft van zijn zoon.

Terwijl het Down Under midden in de nacht was, trapte Ajax af tegen Derdedivisionist Hercules. De Amsterdammers waren uiteraard de torenhoge favoriet, maar trainer René van der Kooij gaf zijn ploeg een kans. Hij kreeg later gelijk, want Hercules nam na een kwartier de leiding. Het ongeloof aan beide kanten was groot toen Hercules scoorde. Dat was voor een groot deel te danken aan Jordi Paulina, die het voorbereidende werk verzorgde en Tim Pieters in staat stelde om de 1-0 te maken.

© Pro Shots

Wie verwachtte dat Ajax na de verrassende openingstreffer kans op kans zou stapelen om de achterstand zo snel mogelijk ongedaan te maken, kwam bedrogen uit. Ajax creëerde slechts met moeite kansen en maakte een inspiratieloze indruk. De grootste kans was voor Carlos Forbs, die de bal zelf veroverde en vervolgens treuzelde met uithalen. Uiteindelijk waagde Chuba Akpom een poging, maar hij bleek bij het ontvangen van de bal buitenspel te staan.

Zo ging Hercules verrassend genoeg met een voorsprong de rust in, wat voor Valkanis genoeg reden was om in te grijpen. Gastón Ávila, Amourricho van Axel Dongen en Forbs keerden niet meer terug. Voor hen kwamen Ar'Jany Martha, Brian Brobbey en Benjamin Tahirovic. Heel veel beter ging het echter niet met Ajax. De grootste kans na rust was niet voor de Amsterdammers, maar voor Hercules. Lars Vermeulen had bij een counter van de thuisploeg een vrije doortocht, maar hield het hoofd niet koel en verspeelde de bal.

Na die enorme kans voor Hercules wisselde Valkanis opnieuw. Nu kwam Anton Gaaei erin voor basisdebutant Tristan Gooijer. Uitgerekend Gaaei liet zich enkele minuten later te kijk zetten door Pieters. De aanvaller van Hercules creëerde ruimte voor zichzelf door via de linkerkant naar de as te trekken en met rechts uit te halen in de verre hoek. Keeper Diant Ramaj kon niet bij de bal en zo kwam Hercules op sensationele wijze op 2-0.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De problemen voor Ajax werden zo gigantisch groot en ook een kans op 2-1 was niet aan de Amsterdammers besteed. Zowel Kenneth Taylor als Georges Mikautadze stuitte op een Hercules-been. In de tegenstoot had Hercules even later de 3-0 voor het intikken. Paulina legde af op invaller Franslyn Nsingi, die het naliet om Ajax nog meer pijn te doen. Zijn poging was te zwak en werd gepakt door Ramaj.

De 3-0 bleef uit, maar de 2-1 viel wel. Brobbey zorgde voor de aansluitingstreffer, waardoor Ajax weer hoop had op een ontsnapping. De spits dacht Ajax even later ook nog op gelijke hoogte te koppen na een dieptepass van achteruit, maar deze keer zeilde de bal naast het doel. De 2-2 viel daarna alsnog en net als bij de goal van Brobbey was Tahirovic de aangever. De middenvelder legde de bal af op Akpom, die van dichtbij binnentikte.

Zo leek het toch op een verlenging af te stevenen in Utrecht. Leek, want Hercules deed wat niemand meer voor mogelijk hield: de 3-2 maken. Invaller Mats Grotenbreg was de grote man bij de thuisploeg. Max Fichtinger nam een vrije trap die werd teruggekopt door Mitchell Zwart. Grotenbreg dook vervolgens voor het doel op en tikte de 3-2 binnen. De sensatie was compleet voor de Derdedivisionist en Ajax droop af. Een bekersensatie en tegelijkertijd een gigantische afgang voor de Amsterdammers.

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.