Ajax begon in 1999 voor het laatst jaar met een nederlaag

● Ajax verloor slechts twee van de voorgaande 35 thuiswedstrijden tegen FC Groningen in de Eredivisie (W26, G7).

● De Amsterdammers zijn ongeslagen in de laatste achttien thuisduels met de Groningers (W16, G2) sinds de 0-2 in mei 1994. Ajax was op dat moment al kampioen. De enige andere zege van de noorderlingen in de hoofdstad dateert uit april 1984, toen het 1-3 werd.

● Legendarisch was de ontmoeting in januari 1983 in het toenmalige Ajax-stadion De Meer. De Amsterdammers stonden binnen tien minuten met 2-0 voor en leidden vier minuten voor tijd nog met 5-3. Desondanks pakte FC Groningen op sensationele wijze nog een punt: 5-5.

● De laatste Eredivisieploeg die Ajax wist te verslaan in de Eredivisie is FC Groningen zelf (2-0 in de Euroborg in augustus 2014). Sindsdien wonnen de Amsterdammers tien van hun dertien competitiewedstrijden (G3).

● De laatste keer dat Ajax meer punten pakte na zeventien competitieduels dan de huidige 39 was in het seizoen 2003/04 (43 punten).

● Ajax leed voor het laatst in 1999 een nederlaag in het eerste duel van een kalenderjaar (1-2 tegen FC Twente).

● De ploeg van trainer Frank de Boer won haar laatste vijf thuiswedstrijden en maakte in die duels telkens minimaal drie doelpunten (negentien in totaal).

● Ajax-spits Arek Milik was dit seizoen elke 68 minuten bij een doelpunt betrokken, het beste gemiddelde van alle Eredivisie-spelers met minimaal drie goals of assists.

● Lasse Schöne scoorde viermaal in zijn laatste vijf Eredivisiewedstrijden tegen FC Groningen.

● FC Groningen speelde zesmaal gelijk in zijn laatste negen competitiewedstrijden, waaronder de laatste drie duels. Drie remises op rij is de langste reeks voor de noorderlingen sinds april 2003.

●FC Groningen-middenvelder Tjaronn Chery loste dit seizoen de meeste schoten die een redding vereisten van de vijandelijke keeper (32 pogingen op doel).

● De Groningers maakten slechts vijf doelpunten in hun laatste acht Eredivisieduels buitenshuis en waren slechts één keer trefzeker in de zes meest recente uitwedstrijden tegen Ajax.

● Groningen-doelman Sergio Padt verichtte zeventig reddingen in de eerste seizoenshelft, het hoogste aantal van alle keepers in de Eredivisie.

Bron: Opta Sports