Aftellen naar WK 2018: wat Eusébio, Rensenbrink en Batistuta gemeen hebben

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 41 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: wat Eusébio, Rensenbrink en Batistuta gemeen hebben
Eusébio op het WK 1966 met een andere legende Lev Yashin, de doelman van de Sovjet-Unie

Eusébio maakte negen van zijn in totaal 41 interlanddoelpunten op een WK. De Portugese legende loodste zijn land op het WK 1966 in Engeland daarmee naar de derde plek. Liefst vier van zijn treffers maakte de topscorer van dat toernooi uit strafschoppen, een WK-record (penaltyseries uitgezonderd) dat sindsdien alleen werd geëvenaard door Rob Rensenbrink en Gabriel Batistuta.

Het merendeel van zijn treffers maakte Eusébio in de spectaculaire kwartfinale tegen Noord-Korea. De destijds 24-jarige aanvaller, die vier dagen eerder wereldkampioen Brazilië (3-1) met twee goals naar huis had geschoten, stond tegen de Aziatische WK-revelatie aan de basis van een gigantische comeback: van 0-3 naar 5-3. Eusébio scoorde vier keer, twee keer vanaf elf meter.

Rob Rensenbrink, hier in actie tijdens de finale van het WK '78 vlak voordat hij de paal raakt, scoorde net als Eusébio vier keer uit penalty's op een WK.
Rob Rensenbrink, hier in actie tijdens de finale van het WK '78 vlak voordat hij de paal raakt, scoorde net als Eusébio vier keer uit penalty's op een WK.

De Parel van Mozambique kon in de halve finale met een rake strafschop niet voorkomen dat gastland Engeland de finale bereikte (2-1) en uiteindelijk wereldkampioen zou worden, maar bezorgde Portugal op 28 juli wel de bronzen medaille door in de troostfinale op Wembley tegen de Sovjet-Unie (2-1) de score te openen uit een penalty. Het is nog altijd de beste WK-prestatie van de Portugezen.

Het record van Eusébio – vier keer scoren uit een penalty op WK's – werd sindsdien nog twee keer geëvenaard. Rensenbrink was in 1978 de eerste door op het WK in Argentinië vier van zijn vijf doelpunten voor Oranje te maken uit een strafschop. Batistuta werd twintig jaar later de derde. De Argentijnse spits scoorde zowel in 1994 als in 1998 twee keer vanaf elf meter.

QUIZVRAAG: Rob Rensenbrink benutte dus vier penalty's op een WK voor het Nederlands elftal. Welke vier andere internationals scoorden voor Oranje uit een strafschop op een WK?

ANTWOORD QUIZVRAAG 3 MEI: In welk jaar maakte Roger Milla zijn WK-debuut? 1982

Meeste WK-goals uit een penalty

Speler Benutte penalty's Totaal gescoord Actief op WK's
Eusébio 4 9 1966
Rob Rensenbrink 4 6 1974, 1978
Gabriel Batistuta 4 10 1994, 1998, 2002
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.