Aftellen naar WK 2018: de val van 'Der Kaiser' en waarom Messi gewaarschuwd is

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 72 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de val van 'Der Kaiser' en waarom Messi gewaarschuwd is

Franz Beckenbauer telt inmiddels 72 jaar. Der Kaiser is nog altijd de enige man die als aanvoerder en als bondscoach zijn land naar de wereldtitel leidde. De Braziliaan Mário Zagallo triomfeerde óók als speler en trainer op het WK, maar niet als aanvoerder.

De reputatie van Beckenbauer mag dan enigszins besmeurd zijn door alle verhalen over hoe Duitsland het WK 2006 verkreeg, we willen ons toch vooral de fenomenale voetballer herinneren. De verdediger verbaasde tijdens zijn WK-debuut in 1966 de wereld met zijn aanvallende spel. West-Duitsland verloor de eindstrijd van Engeland, maar kreeg een heldenontvangst. Nadat Beckenbauer en de zijnen ook in 1970 in het zicht van de haven waren gestrand, legden ze vier jaar later wél beslag op wereldgoud. Ondertussen reeg de technicus ook met Bayern München de successen aaneen.

Der Kaiser spotte vervolgens met de aanname dat grote voetballers geen grote trainers kunnen zijn door tweemaal West-Duitsland naar de WK-finale te leiden. In 1986 was het Argentinië van Diego Maradona nog nipt te sterk, maar in 1990 had Die Mannschaft wél succes tegen datzelfde Argentinië.

Alles bereikt als speler en als trainer, wat zijn dan nog je ambities? Helaas koos Beckenbauer voor de bobowereld en hield hij het niet bij werkzaamheden als analyticus. De icoon werd een van de leden van het uiterst omstreden uitvoerend comité van de FIFA en leidde het omstreden WK-bid van Duitsland. Ook Michel Platini verpestte op soortgelijke wijze zijn reputatie. Laat het een waarschuwing zijn voor Lionel Messi en Cristiano Ronaldo: kies niet voor het pluche.

(West-)Duitsers met meeste WK-duels:


SpelerAantal WK-duels
Lothar Matthäus25
Miroslav Klose24
Uwe Seeler21
Philipp Lahm20
Bastian Schweinsteiger20
Per Mertesacker19
Karl-Heinz Rummenigge19
Berti Vogts19
Franz Beckenbauer18
Thomas Berthold18
Sepp Maier18
Wolfgang Overath18

QUIZVRAAG: Tijdens het seizoen 1981/82 maakte Franz Beckenbauer deel uit van de selectie van Hamburger SV. Twee van zijn toenmalige ploeggenoten stelde Beckenbauer in 1986 op in de WK-finale tegen Argentinië. Welk duo zoeken we?

ANTWOORD QUIZVRAAG Marc Overmars zou uiteindelijk elf WK-wedstrijden spelen voor het Nederlands elftal, maar scoorde daarin slechts één keer. Tegen welk land? Zuid-Korea.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.