Afrika Cup: Marokko verliest bij buurland Algerije

In de kwalificatieronde voor de Afrika Cup 2012 heeft Ghana een belangrijke overwinning geboekt op Congo. Door de 3-0 uitoverwinning gaan de Ghanezen nu aan kop in Groep I.

Congo - Ghana 0-3Binnen vijf minuten stond het al 1-0 voor de Ghanezen. De ploeg, die het het afgelopen WK in Zuid-Afrika tot de kwartfinales schopte, is favoriet in hun groep. Prince Tagoe opende de score. De klus werd nog voor rust geklaard door Dominic Adiyiah. De eindstand werd twintig minuten voor tijd bepaald door Sulley Muntari (foto). De middenvelder van Sunderland maakte met een geplaatst schot het laatste doelpunt van de wedstrijd.

Door de overwinning staat Ghana momenteel aan kop met zeven punten. De overige twee opponenten uit Groep I, Sudan en Swaziland, staan respectievelijk tweede en vierde.

Ivoorkust - Benin 2-1Verrassend kwam Benin zondag op voorsprong op bezoek bij Ivoorkust. De 25-jarige Seidath Tchomogo profiteerde van een blunder aan de kant van Ivoorkust. Didier Drogba zorgde er echter voor dat de Olifanten geen gezichtsverlies leidden. Met twee doelpunten, waarvan de gelijkmaker een mooie was, bezorgde de speler van Chelsea de winst voor Ivoorkust.

Benin staat door de nederlaag op de tweede positie. Voor Ivoorkust lijkt kwalificatie binnen handbereik: De overige twee tegenstanders uit Groep H zijn Rwanda en Burundi.

Nigeria - Ethiopië 4-0Nigeria beleefde een gemakkelijke avond tegen Ethiopië. Al in de eerste minuut werd er gescoord door John Utaka. De speler van Montpellier had vervolgens wel een klein uur nodig om de score te verdubbelen. In de 53ste minuut liet hij de 2-0 aantekenen. Ethiopië was vanaf dat moment kansloos. Door twee doelpunten van Kalu Uche - in de Primera División in dienst van UD Almería - eindigde de wedstrijd in 4-0 van het thuisland.

In Groep B gaat niet Nigeria maar Guinea aan de leiding. Guinea leidt ondanks een gelijkspel tegen Madagascar.

Algerije - Marokko 1-0De wedstrijd tussen de Noord-Afrikaanse buren Algerije en Marokko eindigde in een overwinning voor de thuisploeg. Al vroeg in de wedstrijd opende Hassan Yebda de score uit een strafschop, die werd toegekend na een handsbal. Marokko ging daarna op zoek naar de gelijkmaker en zag Mbark Boussoufa en Marouane Chamakh nog wel gevaar stichten, maar het bleef uiteindelijk 1-0 in Algerije. Kort voor tijd mocht Oussama Assaidi (SC Heerenveen) nog invallen, maar hij kon ook niets meer aan de stand veranderen.

Door de 1-0 zege van Algerije op Marokko staan nu alle landen in Groep D op vier punten uit drie duels. Tanzania en de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn de andere twee landen in deze poule. Foto: VI Images