Afellay verlaat Eindhoven met winst op Roda JC

PSV heeft aan het op papier lastige thuisduel met Roda JC drie punten overgehouden. De Eindhovenaren kwamen pas na rust echt op stoom: 3-1.

De thuisploeg begon fris aan het duel met 'angstgegner' Roda JC, dat twee van de drie voorgaande onderlinge ontmoetingen in Eindhoven winnend afsloot. PSV brak een aantal keren gevaarlijk door over de flanken en kwam al na vijf minuten op voorsprong toen Jeremain Lens een teruggekopte bal van Marcelo van dichtbij het laatste zetje gaf.

Enkele minuten later echter sloeg de schrik de Eindhovenaren om het hart toen Jonathan Reis een op het eerste gezicht ernstige knieblessure opliep na een ongelukkige botsing met Roda-doelman Przemyslaw Tyton. De spits stortte met een van pijn vertrokken gezicht naar de grond en verliet het veld per brancard. Later bleek overigens dat de knieschijf van Reis uit de kom was geschoten en dat de ernst van de kwetsuur meeviel.

PSV was daarna geen schim meer van de ploeg van de openingsminuten. Tot overmaat van ramp was het bij het eerste de beste schot op doel van de bezoekers meteen raak: Anouar Hadouir krulde op prachtige wijze een vrije trap achter Andreas Isaksson.

De beste kans op de voorsprong kwam echter nog op naam van Marcus Berg. De Zweed schoot vlak voor rust geheel vrijstaand bij de tweede paal hoog over en was daarna veelvuldig het mikpunt van fluitconcerten van de eigen aanhang.

Tien minuten na rust haalde Berg echter zijn gram door voor de 2-1 te tekenen. De Zweed tikte een scherpe, afdraaiende voorzet van de uitblinkende Lens van dichtbij binnen en maande het kritische publiek met een vingertje tot rust. PSV leek de schroom van zich af te werpen en creëerde kans op kans.

Toch liet de derde Eindhovense treffer nog tot de zeventigste minuut op zich wachten. Het doelpunt van Balázs Dzsudzsák was het wachten echter meer dan waard. De Hongaar ontving de bal in een vlijmscherpe tegenaanval van Ola Toivonen en zorgde met een vlammend, diagonaal schot voor de 3-1. Daar bleef het bij.

In de slotfase nam het PSV-publiek officieus afscheid van aanvoerder Ibrahim Afellay. De dribbelaar vertrekt naar naar Barcelona en werd door trainer Fred Rutten een publiekswissel gegund. Na afloop van de wedstrijd werd Afellay minutenlang toegezongen, terwijl diens ploeggenoten hem op de schouders hesen. Overigens speelt Afellay met PSV woensdag opnieuw tegen Roda, maar dan in bekerverband en in Kerkrade.

PSV staat met de winst vaster op de eerste plaats in de Eredivisie. De ploeg van Rutten heeft na negentien wedstrijden 41 punten vergaard. Dat zijn er vier meer dan achtervolgers FC Twente en FC Groningen. De Tukkers hebben overigens nog wel een duel in te halen. Foto: VI Images