Afellay trefzeker tijdens winst Schalke bij Dortmund

Schalke 04 heeft de Kohlenpottderby op bezoek bij Borussia Dortmund winnend afgesloten. Bayern München zette op bezoek bij Fortuna Düsseldorf zijn recordreeks voort.

Borussia Dortmund - Schalke 04 1-2Schalke 04 startte uitstekend aan de wedstrijd en kreeg al binnen het kwartier een beloning hiervoor. Een voorzet van Jefferson Farfán werd door Sven Bender weggekopt, maar Ibrahim Afellay schoot de afvallende bal via de binnenkant van de paal binnen (foto onder). De bezoekers bleven de bovenliggende partij en kregen via Klaas-Jan Huntelaar ook een kans op 0-2, maar de spits kopte een voorzet van opnieuw Farfán over het doel van Dortmund.

Drie minuten na rust werd het alsnog 0-2, na een vlot uitgevoerde counter. Lewis Holtby stuurde Marco Höger weg, die van eigen helft alleen op doelman Roman Weidenfeller af kon gaan en koel de tweede treffer namens Schalke maakte. Niet veel later kreeg Joël Matip een uitgelezen kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar de verdediger schoot voor open doel hoog over.

In de 59ste minuut kwam Dortmund terug in de wedstrijd door een treffer van Robert Lewandowski, die een vrije trap van Marco Reus inkopte. Maar daar bleef het bij voor de thuisclub, want grote mogelijkheden op de gelijkmaker bleven uit. Aan de andere kant was Afellay nog wel gevaarlijk, maar de aanvaller strandde na een uitbraak op Weidenfeller terwijl ploeggenoot Tranquillo Barnetta er wellicht beter voor stond. Het maakte uiteindelijk niet uit, want Schalke nam de drie punten mee uit Dortmund.

De club uit Gelsenkirchen komt daardoor op zeventien punten uit acht wedstrijden, waarmee het de derde plaats bezet. Landskampioen Dortmund blijft op twaalf punten staan en is vierde. Fortuna Düsseldorf – Bayern München 0-5De bezoekers, zonder de geblesseerde Arjen Robben, hadden eigenlijk al bij rust de wedstrijd moeten beslissen. Ware het niet dat Fabian Giefer de thuisploeg meerdere malen uitstekend op de been hield. Na een klein half uur brak Mario Mandzukic uiteindelijk de ban. De spits maakte het goed voorbereidende werk van Frank Ribèry af en zorgde daarmee voor zijn zevende treffer in de Bundesliga dit seizoen.

Nog geen tien minuten later werd de marge verdubbeld op wel heel knullige wijze. Thomas Müller won in de vijandelijke zestien een kopduel en bereikte daarmee de volledig vrijstaande Luiz Gustavo bij de tweede paal. De Braziliaan raakte de bal, die voor het intikken lag, volledig verkeerd. Desondanks zag hij zijn mislukte poging via het hoofd van Giefer in het doel rollen.

Binnen het uur was de wedstrijd beslist. Müller knalde de bal, na opnieuw knap voorbereidend werk van Ribèry, hard in de winkelhaak en zorgde daarmee voor de knock-out. Diezelfde Müller zorgde vijf minuten voor tijd voor 0-4. Een minuut later drukte Rafinha nog zijn stempel door de 0-5 binnen te schieten. Bayern München lijkt vooralsnog niet te stoppen dit seizoen. De ploeg van trainer Jupp Heynckes heeft de maximale score bereikt na acht competitieduels: 24 punten. Fortuna Düsseldorf blijft in de middenmoot staan met tien punten. <br /><br /> Eintracht Frankfurt – Hannover 96 2-1Eintracht Frankfurt heeft zich prima hersteld van de nederlaag tegen Borussia Mönchengladbach vorige week (2-0). De thuiswedstrijd tegen Hannover 96 werd met 2-1 gewonnen. Al in de vijfde minuut kwam Eintracht, dat tot dusverre nog maar één duel in de Bundesliga verloor, op voorsprong. Karim Matmour brak de ban namens zijn club. Ruim tien minuten later zat de thuisploeg op rozen, aangezien Sebastian Jung de score verdubbelde: 2-0.

In de 43ste minuut kwam Hannover dankzij een doelpunt van Mohammed Abdellaoue tot de aansluitingstreffer, maar het elftal kwam tijdens de tweede helft niet meer tot scoren. Eintracht wel. Alexander Meier bepaalde de eindstand in de 83ste minuut op 3-1. Door de zege blijft Eintracht op de tweede plaats in de Bundesliga staan. Hannover, dat donderdag de Europa League-wedstrijd tegen Helsingborgs IF speelt, staat vijfde.

VfL Wolfsburg – SC Freiburg 0-2VfL Wolfsburg heeft voor de zevende keer op rij niet gewonnen. De thuiswedstrijd tegen SC Freiburg werd met 0-2 verloren. Daardoor dateert de laatste overwinning van de ploeg van Felix Magath alweer van 25 augustus. Vijf minuten voor rust kwam Wolfsburg, waar Bas Dost in de basis begon, op achterstand.

Daniel Caligiuri liet via een verzilverde strafschop de openingstreffer aantekenen. Tijdens de tweede helft konden Die Wölfe niet overtuigen en bracht Julian Schuster de ploeg in de slotfase de nekslag toe: 0-2. Wolfsburg staat op gelijke hoogte met hekkensluiter Greuther Fürth, Freiburg blijft na de overwinning in de middenmoot van de Bundesliga hangen.

Overige uitslagBayer Leverkusen - FSV Mainz 05 2-2 Foto: VI Images