Afellay scoort voor Schalke, recordstart Bayern München

Ibrahim Afellay heeft zaterdagmiddag met zijn eerste competitietreffer voor Schalke 04 bijgedragen aan een afgetekende zege op VfL Wolfsburg. Bayern München spoelde de kater van de midweekse verloren Champions League-wedstrijd bij BATE Borisov (3-1) weg door in de vaderlandse competitie door te denderen: de zevende opeenvolgende zege betekende een record.

Afellay scoort voor Schalke, recordstart Bayern München

Schalke 04 - VfL Wolfsburg 3-0Met Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay in de basis begon trainer Huub Stevens aan het duel met zijn voorganger bij de club uit Gelsenkirchen. Bij Wolfsburg zat Bas Dost negentig minuten op de reservebank.

Die Königsblauen hadden in eigen huis ruim een half uur nodig om de ban te breken. Uitgerekend Jefferson Farfán nam wraak op Magath. De Peruviaan haalde deze week in de Duitse pers hard uit naar Magath. Hij meent dat de veelbesproken coach met zijn militaire discipline niets positiefs had achtergelaten bij Schalke. Daarop vertelde Magath die kritieken niet serieus te nemen. Na zijn fraaie 'duik-kopbal' vierde Farfán zijn treffer uitbundig en leek hij al gebarend toch even zijn gram te halen.

Direct in de eerste minuut na de onderbreking zorgde Afellay met zijn eerste competitiedoelpunt voor de vroegtijdige beslissing. Hij werd weggestuurd en schoof beheerst binnen. Via een intikker van Roman Neustädter liep Schalke 04 nog uit naar 3-0, waarna het woord aan Huntelaar was. De spits aasde op een doelpunt, maar de paal stond succes in de weg.

Door de zege bleek dat de bosloop die Magath midweeks inlaste zijn uitwerking miste. Tot overmaat van ramp werd bij Wolfsburg de heenreis flink bemoeilijkt omdat de sneltrein waarmee gereisd werd te kampen had met een kapotte bovenleiding.

Wolfsburg is nog altijd voorlaatste met slechts vijf punten uit zeven duels. Desondanks weigerde Magath zijn doelstelling, Europese kwalificatie, op te geven. Een revival is dan wel vereist. Schalke blijft bovenin meedraaien met veertien punten uit zeven duels. De achterstand op de schadevrije koploper Bayern München bedraagt al wel zeven punten. Bayern München - 1899 Hoffenheim 2-0Bij afwezigheid van Arjen Robben (bovenbeenblessure) was Franck Ribéry weer eens de grote man voor Bayern. Waar de Fransman in de aanloop naar het duel kampte met lichte kuitklachten, bleek daar zaterdagmiddag niets van.

Na negentien minuten opende hij de score door de bal door de benen van de Belg Koen Casteels te schuiven. Kort na de pauze was hij opnieuw trefzeker. Vanaf ruim tien meter schoot de aanvaller onberispelijk raak na een complete mistrap van Toni Kroos.

Met de overwinning, de zevende opeenvolgende van dit seizoen, evenaart de ploeg van trainer Jupp Heynckes zowel een clubrecord als een Bundesliga-record. Behalve Bayern zelf (in het seizoen 1995/96), slaagden ook 1. FC Kaiserslautern (2001/02) en FSV Mainz 05 (2010/11) erin een dergelijke zegereeks neer te zetten. Na de interlandperiode krijgt Bayern op bezoek bij Fortuna Düsseldorf (20 oktober) de kans alleenhouder van de records te worden. Greuther Fürth - Hamburger SV 0-1Na een kwartier spelen kwam Hamburger SV, met Rafael van der Vaart in de basis en Jeffrey Bruma als invaller, op voorsprong. Heung-Min Son zette zelf de actie in, stak de gehele helft van Gruether Fürth over en schoof de bal simpel langs doelman Max Grün. HSV kon niet imponeren, terwijl de hekkensluiter nog een aantal keren gevaarlijk voor het doel van de bezoekers verscheen.

Ook na rust werd Hamburger SV teruggedrongen door Gruether Fürth. De promovendus kreeg meerdere grote kansen, maar Rene Adler hield Die Rothosen op de been. Aan de andere kant had HSV tien minuten voor tijd het duel kunnen beslissen als Artjoms Rudnevs niet zelfzuchtig was geweest en Van der Vaart had gezocht. De Nederlander was woedend op de spits, maar kon uiteindelijk met een overwinning van het veld stappen.

Overige uitslagenSC Freiburg - 1. FC Nürnberg 3-0FSV Mainz 05 - Fortuna Düsseldorf 1-0 Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's