Afellay helpt Stoke naar halve finale, City loopt laat weg

Ibrahim Afellay heeft Stoke City aan een ticket voor de halve finale van de strijd om de League Cup bezorgd. De 29-jarige middenvelder hielp zijn ploeg aan de zege (2-0) in het duel met het Sheffield Wednesday. Ook Manchester City en Everton plaatsten zich voor de volgende ronde.

Stoke City – Sheffield Wednesday 2-0
Met vier Nederlanders aan de aftrap had het duel tussen Stoke City en Sheffield Wednesday in de kwartfinale van de League Cup een behoorlijke Oranje tint. En het was Afellay – net als Erik Pieters en Marco van Ginkel in de basis begonnen – die de hoofdrol opeiste. De 51-voudig international verzorgde na een half uur de openingstreffer, door een voorzet van de al in de dertiende minuut ingevallen Joselu binnen te schieten.

Met zijn eerste doelpunt voor Stoke City zette de ex-speler van Olympiakos Piraeus, Schalke 04, Barcelona en PSV zijn ploeg op het juiste spoor. Phil Bardsley maakte een kwartier voor tijd aan alle onzekerheid een einde door het tweede doelpunt van de thuisploeg te maken en daarmee meteen de eindstand te verzorgen. Daardoor werd Sheffield Wednesday, waarvoor verdediger Glenn Loovens 77 minuten op het veld stond, uitgeschakeld.

Ibrahim Afellay (uiterst links) zette Stoke City met zijn eerste treffer in dienst van de Engelsen op het juiste spoor in het League Cup-duel met Sheffield Wednesday.

Manchester City – Hull City 4-1
De huidige koploper van de Premier Leauge werkte zich pas in de slotfase definitief langs Hull City. De bezoekers, dit seizoen actief in het Championship, kregen al vroeg een tegentreffer te slikken van Wilfried Bony. De Ivoriaan en ex-Vitessenaar stond op de juiste plaats toen een schot van Kevin De Bruyne via de rechterpaal terug het veld in sprong en tikte de rebound in het lege doel.

Dat doelpunt leek lange tijd wel genoeg voor een plaats in de halve finale in de strijd om de League Cup, want City-doelman Wilfredo Caballero hoefde zich in de resterende tachtig minuten nauwelijks meer in te spannen. Dat was mede te danken aan David Silva, die na twee maanden blessureleed weer eens in de basis startte bij The Citizens. De Spaanse spelverdeler had de controle op het middenveld, zette medespelers vrij voor het doel van Hull en was in de zeventigste minuut nog dicht bij de 2-0. Zijn schot van afstand ging echter rakelings langs.

Manchester City-aanvaller Wilfried Bony verzorgde de openingstreffer tegen Hull City.

Kelechi Iheanacho, na 71 minuten de vervanger van Bony, tekende in de tachtigste minuut dan echt voor de tweede treffer van de avond. De negentienjarige aanvaller tikte een voorzet van Raheem Sterling binnen. De overwinning werd nog ruimer, doordat De Bruyne een te korte terugkopbal onderschepte en binnenschoot en vlak voor het laatste fluitsignaal ook nog een vrije trap benutte. Het laatste woord was aan Andrew Robertson, die de eretreffer in blessuretijd nog binnenschoot: 4-1.

Middlesbrough – Everton 0-2
De bezoekende ploeg uit Liverpool was al binnen een half uur klaar met de Championship-club en dat had Everton te danken aan buitenspeler Gerard Deulofeu. De 21-jarige Spanjaard verzorgde in de twintigste minuut zelf de openingstreffer, door zich in het midden van het veld een weg te banen langs drie verdedigers van Boro en de bal in de linkerbenedenhoek te schieten.

Acht minuten later was hij de aangever bij de tweede goal van de avond. Deulofeu gooide er een stuk of vijf schaarbewegingen uit, tikte de bal richting de achterlijn en legde de bal met een afgemeten voorzet op het hoofd van Romelo Lukaku. De Belgische spits knikte bij de eerste paal binnen en tekende daarmee voor de eindstand. Everton kan stadsgenoot Liverpool nog treffen in de volgende ronde. The Reds nemen het woensdagavond op tegen het Southampton van manager Ronald Koeman.