Afellay breekt ban, Koeman klimt naar zesde plek

Ronald Koeman heeft dankzij een nieuwe zege met Southampton het Manchester United van manager Louis van Gaal in het vizier. Ibrahim Afellay maakte zijn eerste competitiegoal voor Stoke City.

AFC Bournemouth – Stoke City 1-3
Ibrahim Afellay heeft een belangrijke  bijdrage geleverd aan de eerste zege van Stoke City sinds 13 januari. The Potters scoorden sindsdien zes wedstrijden op rij niet, maar tegen promovendus AFC Bournemouth werd de ommekeer ingezet. In de 52ste minuut was Afellay trefzeker door met een geplaatst schot Artur Boruc te verschalken: 0-2. Daarmee maakte de 29-jarige middenvelder zijn eerste doelpunt in de Premier League.

In de eerst helft had Gianelli Imbula hetzelfde gedaan door met een schitterende volley de score te openen. Vlak na de goal van Afellay gooide Joselu de wedstrijd in het slot met de derde goal van Stoke. Matt Ritchie redde nog wel de eer voor Bournemouth, maar verder dan 1-3 kwam de thuisploeg niet. Dankzij de overwinning handhaaft Stoke, waar Erik Pieters linksback was, zich in de subtop.

Swansea City – Southampton 0-1
Ook Swansea City is slachtoffer geworden van de dadendrang van Southampton. De ploeg van manager Ronald Koeman heeft sinds de rentree van doelman Fraser Forster op 13 januari geen tegendoelpunt gehad en tegen de opponent uit Wales werd voor de zesde keer op rij de nul gehouden. Verdediger Virgil van Dijk en balafpakker Jordy Clasie hadden als basisspelers een aandeel in dat defensieve succes.

Ronald Koeman heeft de defensie bij Southampton goed op orde. Ook tegen Swansea City werd de nul gehouden.

Een doelpunt van Shane Long bleek voldoende om het verzet van Swansea te breken. De Ierse spits kopte twintig minuten voor tijd een  voorzet van James Ward-Prowse achter de grabbelende Lukasz Fabianski. Dankzij de minimale zege klimmen The Saints naar de zesde positie en is het gat met nummer vijf Manchester United nog maar één punt.

Crystal Palace – Watford 1-2
Het eerste doelpunt van Emmanuel Adebayor heeft niet kunnen voorkomen dat Crystal Palace opnieuw niet als winnaar van het veld stapte in de Premier League. Op 19 december bevestigden de mannen van manager Alan Pardew hun positie in de subtop met een 2-1 zege op Stoke City, maar sindsdien werd niet meer gewonnen in de competitie en volgde een vrije val op de ranglijst. Drie keer speelde Palace gelijk en tegen Watford werd de zesde nederlaag geleden.

Daar was Troy Deeney verantwoordelijk voor. Hij opende de score met een strafschop en maakte in de slotfase de winnende goal: 1-2. Zo schoot Palace er weinig mee op dat Adebayor op slag van rust gelijkmaakte. Nathan Aké maakte de wedstrijd vol als linksback van Watford, waar Nordin Amrabat na 62 minuten gewisseld werd. Watford is de nummer acht van Engeland, Palace staat twaalfde. Pape Ndiaye Souaré pakte vlak voor tijd rood.