Advocaat verbaasd over omkoopverhaal uit Zenit-tijdperk

Reacties

Dick Advocaat heeft verbaasd gereageerd op de aantijgingen van de Noorse ex-international Erik Hagen. Die zorgde woensdag voor opschudding door te spreken van massale omkooppraktijken in zijn tijd als speler van Zenit Sint-Petersburg. Advocaat, die in 2007 en 2008 Hagen onder zijn hoede had bij Zenit, herkent zich niet in het geschetste beeld.

Advocaat verbaasd over omkoopverhaal uit Zenit-tijdperk

Zenit trok Hagen in 2005 aan en een jaar later deed Advocaat zijn intrede bij de club, die in 2007 kampioen werd en in 2008 de UEFA Cup en Europese Super Cup won. In de Noorse krant VG beschrijft Hagen uitgebreid hoe hij en zijn ploeggenoten een scheidsrechter omkochten in een wedstrijd in de UEFA Cup.

'We kregen enorme bonussen als we een wedstrijd in de UEFA Cup wonnen, twaalfduizend dollar. Een van mijn medespelers die de scheidsrechter van een wedstrijd kende, stelde voor om de arbiter allemaal drieduizend dollar te betalen, zodat hij ervoor zou zorgen dat we zouden winnen. Dat hebben we gedaan', aldus Hagen, die tot 2008 bij Zenit onder contract stond.

'Ik was het er niet mee eens. Ik vond het totale onzin, ook omdat we sowieso wel van dat team zouden winnen. Ik heb er uiteindelijk wel aan meegedaan', vervolgt Hagen. Volgens de Noor was er bekend wat er zich afspeelde tussen de spelers onderling. 'Na afloop van dat duel ging ik helemaal door het lint. Ik heb spiegels en deuren gemolesteerd.'

Zenit ontkent alle aantijgingen van Hagen, maar volgens de speler ging de omkoping veel verder dan alleen dat ene duel in de UEFA Cup. 'In 2007, het jaar dat we kampioen werden, was de slotfase van het seizoen haast beschamend. Alle beslissingen vielen uit in ons voordeel. Alles zat mee. Het jaar daarvoor was alles precies andersom, toen was geregeld dat CSKA Moskou kampioen moest worden. De clubvoorzitters spraken er zelfs over in de kranten.'

Hagen vertrok in 2008 bij Zenit en de 28-voudig international zette in 2011 een punt achter zijn loopbaan. Advocaat was tot 2009 werkzaam bij de Russische club en is tegenwoordig trainer van AZ. Met die club treft hij vanavond Benfica in het Europa League-toernooi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.