Advocaat moet voor derde mirakel in drie jaar zorgen

Reacties

Dick Advocaat heeft in zijn trainerscarrière al voor hete vuren gestaan, maar de klus die de 67-jarige Hagenaar bij Sunderland heeft aangenomen liegt er niet om. De selectie van de huidige nummer zeventien van Engeland kampt al jaren met een chronisch gebrek aan discipline. Desondanks ontsnapte de club de afgelopen twee seizoenen al twee keer op miraculeuze wijze aan degradatie.

Advocaat moet voor derde mirakel in drie jaar zorgen

Sunderland was in de eerste jaren van dit decennium nog een stabiele middenmoter in de Premier League. Wie de laatste seizoenen echter aan The Black Cats denkt, herinnert vooral de grote, blamerende nederlagen. Begin dit seizoen won het Southampton nog met 8-0 (!) in het eigen St. Mary's Stadium. Afgelopen weekend betekende een 4-0 thuisnederlaag tegen het tot nu toe moeilijk scorende Aston Villa de druppel voor Gustavo Poyet.

Juist die nederlaag toonde aan dat er in twee jaar eigenlijk nauwelijks iets veranderd is. Op 29 april 2013 ging Sunderland in Birmingham ook al met 6-1 onderuit tegen The Villans. De zesvoudig kampioen van Engeland bleef slechts behouden voor het hoogste niveau mede omdat de Tyne-Wear derby van twee weken eerder tegen Newcastle United in een 3-0 zege eindigde. De één week daarvoor aangestelde Paolo Di Canio vierde de overwinning alsof hij zojuist wereldkampioen was geworden.

Nulpunt
De door zijn fascistische opvattingen omstreden Italiaan was in maart 2013 aangesteld als opvolger van Martin O'Neill om de tot het nulpunt gedaalde discipline in de selectie aan te halen. Een paar dagen vóór een wedstrijd zopen en feestten de spelers nog tot ze erbij neer vielen. Onder Di Canio kwamen ze daar niet langer mee weg. De knotsgekke Romein deelde boetes uit en deinsde er niet voor terug de verwende miljonairs uit de selectie te zetten als ze niet thuisgaven.

Paolo Di Canio baarde opzien door in april 2013 de zege op aartsrivaal Newcastle United strak in het pak te juichen alsof hij zelf de winnende had gemaakt.
Paolo Di Canio baarde opzien door in april 2013 de zege op aartsrivaal Newcastle United strak in het pak te juichen alsof hij zelf de winnende had gemaakt.

Om schoon schip te maken trok Di Canio in de zomer van 2013 voor 33 miljoen aan nieuwe spelers aan, onder wie AZ-aanvaller Jozy Altidore. Na vijf wedstrijden in het nieuwe seizoen was voorzitter Ellis Short de Italiaan echter alweer zat. De oud-speler van Sheffield Wednesday, West Ham United en Charlton Athletic gold met zijn extreme opvattingen en werkwijze dan ook vooral als een oplossing voor de korte termijn.

Dat kon van zijn opvolger Poyet toch niet worden gezegd. De Uruguayaan presteerde uitstekend met Brighton & Hove Albion in het Championship voordat hij Di Canio in oktober 2013 opvolgde. Sunderland bereikte vorig seizoen de League Cup-finale (1-3 tegen Manchester City), maar structureel ging de club er níét op vooruit. Degradatie werd opnieuw maar net afgewend - vier duels voor het einde stond Sunderland nog negentiende - en ook nu dreigt weer een strijd om lijfsbehoud tot de laatste dag.

Paniekreflex
Preses Short kreeg na het ontslag van Poyet het verwijt opnieuw in een paniekreflex te zijn geschoten. Toch valt dat besluit te verklaren. Sunderland oogde ongeïnspireerd tegen Aston Villa (0-4), zoals de laatste twee jaar zo vaak het geval was. Ook de recente arrestatie en schorsing van Adam Johnson vanwege vermeende betrokkenheid bij een zedendelict toont aan dat de discipline een punt van aandacht is gebleven.

De kern van de selectie die Di Canio in 2013 aantrof is met John O'Shea, Wes Brown, Lee Cattermole, Steven Fletcher en Sebastian Larsson dan ook nog steeds dezelfde. Advocaat heeft na het uitduel van zaterdag met West Ham Ham United dankzij de interlandbreak twee weken de tijd om zijn spelers in het gareel te krijgen voor de thuiswedstrijd tegen Newcastle United. Eén voordeel heeft De Kleine Generaal wel: aan motivatie zal het The Black Cats in de Tyne-Wear derby níét ontbreken.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.